Danas krenulo cijepljenje protiv gripe: Evo kako možete doći do svoje doze

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je krenulo cijepljenje protiv gripe za osobe s povećanim rizikom od razvoja teškog oblika gripe i njezinih komplikacija. Ove godine je naručeno četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će, kao i dosadašnjih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija. Od ukupnog broja od pola milijuna naučenih doza, na područje Bjelovarsko-bilogorske županije je stiglo njih 11 600.

Telefonska najava

– Cijepljenje protiv gripe u našoj županiji započet će u ponedjeljak, 30. listopada, uz napomenu da ambulante na našem području već tijekom ovoga tjedna dobivaju cjepivo pa će se moći početi cijepiti i krajem ovoga tjedna, odnosno od 25 do 27 listopada – otkrio je ravnatelj županijskog zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac. Ovom prilikom je zamolio sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od rizičnih skupina da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima kada je riječ o dječjoj populaciji. Termin za cijepljenje poželjno je dogovoriti telefonskim putem unaprijed radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19, ali i drugih respiratornih infekcija.
Dok se pacijentima koji imaju izabranog liječnika obiteljske medicini preporuča cijepljenje u njihovim ambulantama, pacijenti koji nemaju svog liječnika, cijepljenje mogu obaviti na Zavodu za javno zdravstvo, no svakako bi trebali zatražiti termin telefonom na brojeve zavoda u Bjelovaru, Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici.

Tko ima pravo na besplatno cijepljenje?

Kako je pojasnio Trupac, cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, kao i radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, osobe s kroničnim oboljenjima, odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma. Također, besplatno se cijepiti mogu djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zdravstveni radnici i trudnice. U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti, umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično.

Kako kupiti cjepivo?

– Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta. Treba imati na umu da ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni, odnosno bijeli, recept za cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka – istaknuo je Trupac dodajući kako se očekuje da Hrvatska ljekarnička komora uskoro obavijesti građanstvo o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, s obzirom da je prošlih sezona ono bilo moguće u nekim ljekarnama.

Dodajmo tome kako je sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2023./2024. su sljedeći cijepni sojevi A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – sličan soj, A/Darwin/9/2021 (H3N2) – sličan soj, B/Austria/1359417/2021- sličan soj i B/Phuket/3073/2013 – sličan soj.

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!