Mia i Petra autorice su slikovnice o gospodarenju otpadom koja je oduševila djecu, učitelje i roditelje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Slikovnica bjelovarskog Komunalca “Nek’ Bjelovar blista” nastala je od autorice Mie Bučević i Petre Zlonoga koja se pobrinula za dizajn te ilustraciju. Riječ je o slikovnici koja za cilj ima približiti djeci važnost gospodarenja otpadom odnosno razvrstavanja istog, a dolazi sa zadacima za bojanje i igru. Pokretač svega je Komunalac Bjelovar, a kako se od ideje došlo do same realizacije, otkrila nam je autorica Mia Bučević.

– Prije jedno dvije godine nam se javio Zlatko Špoljar, prokurist tvrtke Consultare d.o.o., sa željom da naprave slikovnicu i bojanku s temom razvrstavanja otpada, a koja bi bila namijenjena djeci. Ideja je bila da slikovnica bude edukativna, ali isto tako razumljiva i da komunicira s djecom. Kako se Zlatko zna s Petrom Zlonogom koja je grafička dizajnerica, ilustratorica i redateljica animiranih filmova, javio joj se da upravo ona radi ilustraciju i dizajn za slikovnicu – priča Bučević.

Petra je zatim kontaktirala Miu i tako je priča počela. Inače, prijateljice su i suradnice pa je nastanak slikovnice bio i dobra zabava. Zajednička povezanost sa svijetom filma dovela ih je do ideje za slikovnicu “Nek’ Bjelovar blista”.

– Petra i ja počele smo surađivati kada sam ja radila kao filmska producentica, a ona redateljica animiranih filmova. S obzirom na to da smo obje u svijetu filma, htjele smo da slikovnica bude edukativna, ali da ne bude štura i da postoje likovi. Tako smo osmislile dječaka, djevojčica i životinju kako bi se djeca mogla poistovjetiti, a ujedno i nasmijati – dodaje.

Autorice su se odlučile za djeci dobro poznatu formu – rimu.

– Mislile smo da je rima bliža djeci i da je lakše čitaju. Isprva je napravljen okvir priče za Daruvar i onda smo već prema toj strukturi, prilagodile i formulirale dodatne priče za druge gradove. Bjelovar je tu bio dosta inspirativan sa sadržajem, u vizualnom smislu zbog posebnih gradskih ljepota i znamenitosti – navodi Bučević.

Otprilike tjedan dana trajale su prve pripreme, otkriva nam Mia.

– Prvo sam napravila okvir priče, dramaturšku liniju. Moj proces stvaranja priče pratio je Petru i njezin rad s ilustracijom. Zajedničkom komunikacijom došle smo do rezultata. Htjele smo da likovi imaju put odnosno da nešto novo saznaju i da na kraju dođu do zaključka zašto je dobro gospodariti otpadom – dodaje.

Želja Mie i Petre bila je da likovi pričaju priču, a da se upravo ta ideja bude isplatila, potvrdili su im nećaci i nećakinje koje obje imaju.

– Kako obje imamo nećake i nećakinje, testirale smo u razgovori s njima na koji način najbolje ispričati nešto edukativno, a da njima bude i zanimljivo – rekla je Bučević.

Saznajmo nešto više i o dizajnu te ilustraciji koje je, podsjetimo, radila Petra Zlonoga.

– Petra je htjela da ilustracija bude jednostavna, a opet vesela i zaigrana. Njezin stil ilustracije zapravo i je takav pa se jako dobro uklopio u ideju koju je Zlatko htio. S obzirom na to da je Petra ujedno i dizajnerica, radila je također i prijelom slikovnice i bojanke – navodi.

Slikovnice i bojanke podijeljene su svim predškolarcima, a planira se i daljnja podjela kao aktivnost bjelovarskog Komunalca. Za sada, reakcije djece, ali i roditelja i odgojiteljica su samo pozitivne.

– Djeca, odgojitelji i učitelji izuzetno pozitivno reagiraju na slikovnicu i kažu da im se sviđa format, boje, tekst. Roditeljima se sviđa cijeli pristup i mogućnost dodatne edukacije djece kroz zanimljiv oblik pričanja priče, a plus je što slikovnica nosi određene poruke – navodi.

Za kraj evo i savjeta djeci zašto bi trebala pročitati ovu posebnu slikovnicu.

– Voljela bih da djeca pročitaju slikovnicu jer će ih ona zabaviti, a na taj zabavan način mogu naučiti nešto novo. Kasnije se mogu nastaviti i igrati kroz knjižicu s radnim zadacima. Posebno bi nas veselilo da djeca slikovnicu čitaju uz odrasle koji im u toku čitanja dodatno mogu objasniti zašto je razvrstavanje otpada bitno – zaključuje Mia Bučević.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!