‘Pacijenti nam ne dolaze već deset godina, neće ni ubuduće! Ne želimo se loptati ljudima.’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na prosvjedu koji su danas u Bjelovaru organizirali udruga Hitna uživo 194, Hrvatski sindikat hitne medicine i Sindikat zajedno okupilo se tridesetak zaposlenika hitnih službi, uglavnom medicinskih tehničara iz bjelovarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu. Prosvjedom ‘Kad politika liječi’ usprotivili su se inicijativi Zavoda i bjelovarske Opće bolnice da se dio pacijenata, uključujući lakše s Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, preusmjeri u Zavod. Prosvjednici su demantirali sve što su jučer na tiskovnoj konferenciji izrekli predstavnici uprava Opće bolnice i Zavoda te i dalje tvrde kako upućivanje pacijenata u Zavod nije u skladu s postojećim pravilnicima.

-Progovaramo u ime građana i za njihovu zaštitu, kako bismo osigurali jednako pravo na zdravstvenu zaštitu sukladno zakonskim propisima. Mi smo izvanbolnička hitna koja dnevno ima 15 do 20 intervencija na kojima provedemo 10 sati i tih 10 sati u Zavodu nemamo liječnika. To je jedini i glavni problem ovog upozorenja. Nadam se da ćete svi shvatiti da je predloženi način rada opasan za naše građane i nas kao zaposlenike – istaknuo je predsjednik Radničkog vijeća i član Upravnog vijeća Zavoda za hitu medicinu BBŽ Boris Iveković.

Na pitanje što će se dogoditi ako netko od pacijenata ipak potraži pomoć u Zavodu za Hitnu, predsjednik udruge Hitna uživo 194 Tomislav petrušić odgovara kako se to – neće dogoditi.

-Pacijenti ovdje neće doći. Naši pacijenti već deset godina ne dolaze ovdje jer razmišljaju glavom i jer imaju liječnika opće medicine, Centar obiteljske obiteljske medicine te znaju kad treba otići na hitni bolnički prijem – kazao je Petrušić, dodajući kako su vrata Zavoda ionako uglavnom zaključana kad su ekipe na terenu.

I dok u Bjelovaru pacijenti ‘razmišljaju glavom’ i zaobilaze Zavod, u drugim mjestima druga slika. Na novinarsko pitanje kako je moguće da u ostala četiri grada Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i gradovima susjednih županija iste hitne službe ipak stižu zbrinjavati pacijente i u ambulanti, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine Danijel Šota kaže kako je riječ o pacijentima koji onamo dođu samoinicijativno.

-To su pacijenti koji nama i dalje dolaze na vrata. Mi, na žalost, te pacijente imamo i dalje – kaže Šota, dodajući da u tu skupinu ulaze i pacijenti koje, primjerice, pregledaju liječnici u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima pa ih pošalju u zavode po recepte za lijekove i sl., što Šota naziva ‘loptanjem pacijentima’.

O svemu su bjelovarski hitnjaci pitali i nacionalni Zavod za hitnu medicinu iz čijeg se dopisa iščitava kako su zaposlenici Zavoda dužni pregledati svakog pacijenta koji kod njih potraži pomoć, dok upućivanje pacijenata trijažne kategorije 4 i 5 iz bolnica drže neopravdanim. Iz bolnice su pak poručili kako prilikom dogovaranja suradnje niti u jednom trenutku nije bilo govora o slanju pacijenata baš iz tih kategorija.

Zaposlenici Zavoda s današnjeg su skupa poručili i kako drže da je odluka o suradnji bjelovarske bolnice i Zavoda politički motivirana te kako se politika u ovom slučaju miješa u struku.

Podsjetimo, odluku o suradnji podržalo je Stručno vijeće Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, na čelu s dr. Inom Kinah, a na današnjem prosvjedu nije se pojavio niti jedan liječnik bjelovarske Ispostave Zavoda.

Boris Iveković
Tomislav Petrušić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!