Prvo prozvali politiku za uplitanje u struku, a sada su ljuti zbog izostanka reakcije – političara!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

‘Kad politika liječi’ naziv je prosvjeda koji je jučer održao dio zaposlenika bjelovarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, uz podršku nekolicine kolega iz drugih gradova jer se protive preuzimanju dijela pacijenata s Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, o čemu smo izvijestili jučer. Iz udruge Hitna uživo 194, glavnog organizatora prosvjeda, danas su medijima i vijećnicima Županijske skupštine BBŽ poslali opširan dopis u kojem, među ostalim, izražavaju nezadovoljstvo činjenicom što ih nije podržala upravo – politika. Naime, uoči prosvjeda hitnjaci su na isti pozvali sve vijećnike. Prema riječima Tomislava Petrušića, predsjednika spomenute udruge, dolazak je najavio, a onda otkazao bivši župan Damir Bajs, a na samom prosvjedu se ukazao tek Marijan Sabolović (HSS). U izjavi za medije nakon prosvjeda Sabolović se ogradio od zauzimanja strane te rekao kako su u pravu ‘ jedni i drugi’, odnosno i bolnica i zavod.

Dan nakon bjelovarskog skupa, Petrušić i ostali prosvjednici i dalje su nezadovoljni dogovorom između bolnice i zavoda, medijskim praćenjem cijelog slučaja, ali i izostankom reakcije županijskih vijećnika – dakle politike – kojima su se danas oštro obratili.

-Poštovani vijećnici, s obzirom da vi niste pokazali želju da stanete na kraj jednoj ovakvoj po život opasnoj odluci na nivou naše županije, a imali ste za to tri tjedna, sve skupa vas smatram odgovornim kad ova odluka zaživi. Čim se dogodi prvi slučaj, da naš tim primi hitan poziv na koji mora izaći taj tren, a to mu ne bude omogućeno jer u prostoru Zavoda budu ne hitni pacijenti poslani s hitnog prijema, te dođu na intervenciju na kojoj je nekome ugrožen život te je zbog toga preminuo, javnost će tog trena biti informirana – stoji u dopisu koji je danas stigao na adrese vijećnika u kojem se dodaje kako je baš jučer za vrijeme prosvjeda pred Zavod u automobilu dovezen pacijent koji nije davao znakove života i koji je upućen u bolnicu, što ne bi bilo moguće da hitnjaci nisu bili ondje. Petrušić se ljuti i jer mediji, s kojima to nitko od na prosvjedu prisutnih medicinara nije iskomunicirao, nisu izvijestili o spomenutom slučaju.

Nadalje, Petrušić u ime prosvjednika vijećnicima i medijima otkriva koji je njegov sljedeći potez.

-Zbog vašeg nemara i šutnje po pitanju ove problematike, prisiljen sam cijeli slučaj podignuti na višu razinu te ću cijeli slučaj s imenima aktera ove priče prijaviti: Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Pučkom pravobranitelju, svim udrugama pacijenata te HLK i Komori medicinskih sestara – poručuje Petrušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!