Ove godine na Galovićevu jesen stižu Pavličić, Matanović, Novak i druga poznata imena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Koprivnici je prije nekoliko dana počelo 30. izdanje međunarodnog književnog festivala posvećenog Franu Galoviću, jednom od najvećih podravskih književnika – Galovićeva jesen.

-Galovićeva jesen pokrenuta je još 1994. godine, osnovna ideja bila je da se u fokus stavi Galovićeva književna ostavština koja je jako važan dio podravskog identiteta. Ona je danas okrenuta i prošlosti i budućnosti budući da vrednuje i prošlu, a jednako tako i suvremenu književnu produkciju – kaže Marko Gregur, tajnik Društva hrvatskih književnika i jedan od organizatora ovog festivala.

-Nekad je ovaj festival bio sasvim drugačiji. U njegovim počecima družili smo se uz kestene, mlado vino i nezaobilaznu prigodnu literaturu, odnosno, sve ono što ide uz jesen i književnost. Potom je manifestacija dobila i međunarodni karakter, a ono što je također jako važno jest da nam sada rado dolaze svi najvažniji hrvatske autori i autorice. Osim toga, i svoje knjige rado šalju na natječaj Fran Galović – kaže naš sugovornik.

U svojih trideset godina tradicije festival je u Koprivnicu doveo mnoštvo poznatih imena iz svijeta književnosti, a samo ove godine na festivalu sudjeluju i Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Kristijan Novak i mnogi drugi.

-Shodno tome, iz godine u godinu broj prijava raste, sad smo, recimo, na 80-ak prijava. Svake godine trudimo se dodati nešto novo pa tako ove godine imamo slikovnicu ‘Fran’, to je ilustrirana biografija Frana Galovića. Tomislav Zagoda radio je ilustracije dok se za tekst pobrinuo Mario Kolar – kaže Gregur.

Tako se Galović našao rame uz rame s drugim, također oslikanim, velikanima hrvatske književnosti, poput Ivane Brlić-Mažuranić, Miroslava Krleže i drugih. Kao i svake godine, dodjeljuje se i nagrada Fran Galović, a sjajna vijest koja se tiče ove teme jest i povećanje fonda nagrada. Podsjetimo, godinama je nagrada je iznosila 10 tisuća kuna, zatim 15 tisuća, a ove godine nagrada iznosi čak 4 tisuće eura, čime je sada zapravo rame uz rame s nekim drugim nagradama kao što je nagrada Đalski, a to pak itekako doprinosi njenoj vidljivosti.

-Inače, nagradom Fran Galović mogu se pohvaliti najveća imena aktualne hrvatske književnosti kao što su Goran Tribuson, Pavao Pavličić, Zoran Ferić, Monika Herceg i mnogi drugih, a dodjeljuje se i nagrada Mali Galović namijenjena, jasno, mlađim uzrastima – kaže Gregur.

I mladi imaju priliku istaknuti se, a s druge strane, na taj se način prenosi nasljeđe Frana Galovića na mlađe generacije.

-Prije par godina po tom pitanju napravili smo mali iskorak. Od toga da je nagrada inicijalno bila namijenjena samo učenicima Koprivničko – križevačke županije, a sada su u priču uključeni školarci iz čitave Hrvatske – naglašava Gregur.

S ciljem približavanja manifestacije različitim starosnim skupinama, događanja se odvijaju na više lokacija u Koprivnici. To su, između ostalih, Sveučilište Sjever, Galerija Mijo Kovačić, Gimnazija Fran Galović i još neke. Više o lokaciji održavanja, bogatom programu i svemu što posjetitelje zanima može se pronaći pronaći na mrežnim stranicama festivala.

Spomenimo na kraju da je nagrada “Fran Galović” za najbolje književno djelo hrvatskih pisaca na temu zavičaja (i/ili identiteta) utemeljena 1997. godine i od tada se dodjeljuje svake godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!