Znate li da i Bjelovar ima predstavnike u novom olimpijskom sportu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. bit će bogatije za pet novih sportova. Nakon više od sto godina dio olimpijske obitelji će ponovno biti kriket, dio programa će biti i lacrosse, igrat će se i skvoš, a uvrštene su i američke sportske uzdanice, njihov nacionalni sportski ponos, baseball odnosno softball, a po prvi puta i flag football. Flag Football je beskontaktna verzija američkog nogometa u kojoj je cilj suparničkom igraču strgnuti zastavicu, a riječ je o sportu koji je sve popularniji na svjetskoj razini.

-Jako je popularan i imamo puno velikih europskih turnira, a posljednjih godina su ga upravo Amerikanci popularizirali. Kod njih je to ranije bio sport za srednjoškolce i djecu, ali su shvatili da će teško ‘pravi’ američki nogomet uvesti odmah na Olimpijske igre, a ovo je druga najbolja opcija tako da su i igrači koji su prestali igrati američki nogomet prešli na flag, imaju svoju ligu, a upravo se zbog popularizacije utakmice profesionalne lige američkog nogometa i rade u primjerice Londonu – kaže predsjednik bjelovarskog kluba američkog nogometa Greenhorns i predsjednik Hrvatskog saveza američkog nogometa Dino Dozan.

Foto: Facebook Bjelovar Greenhorns

 

Nada se Dozan da će to što je flag football sada postao dio najveće sportske pozornice, Olimpijskih igara biti dobar poticaj i alat za popularizaciju jer kod nas je potrebno još puno rada da bi se flag football digao na veću razinu. U Hrvatskoj se trenutno natječe šest klubova među kojima su i Greenhornsi koji postoje 15 godina, ali nikada nisu bili u težoj poziciji.

-Iako smo krenuli s pet igrača, a sada nas je desetak to nije dovoljno za izgurati sezonu. Nažalost nemamo mlađih selekcija, a sada smo svi u fazama života kada imamo i dosta drugih obveza i teško je to održati na kvalitetnom nivou. Problem je što nemamo fiksne termine treninga već se dogovaramo kako tko može i problem je što nemamo neku veću bazu članova – kaže Dozan.

Sljedeći cilj je kroz kampanju u Hrvatskoj popularizirati taj najmlađi olimpijski sport u kojem se, sigurni su oni koji ga igraju, svi mogu pronaći.

-Nisu bitne tjelesna građa, brzina i agilnost jer postoje pozicije za svakoga, a sport je sam po sebi uzbudljiv. Treba doći i vidjeti – poziva sve predsjednik Hrvatskog saveza američkog nogometa.

Foto: Facebook Bjelovar Greenhorns

 

Dozan je u bjelovarskim Greenhornsima od prvoga dana, a za sve su ‘krivi’ ekrani.

-Najprije me je privuklo to što sam to volio gledati na televiziji i kada sam saznao da postoji opcija za treniranje i osnivanje kluba okupila se skupina nas koji smo to pokrenuli. Sport je stvarno uzbudljiv i jednom kada u njega uđete teško je izaći, mogli smo nekoliko puta u ovih 15 godina odustati, ali još uvijek se držimo i nadam se da ćemo se sada time što je to olimpijski sport probiti u škole i fakultete i nadam se priljevu novih članova – kaže Dozan.

Dodatan motiv moglo bi biti to što se godišnje održavaju dva do tri kampa, Hrvatska ima i svoju reprezentaciju koja sljedeće godine ide na Svjetsko prvenstvo, a tko zna možda izbori i Olimpijske igre.

Foto: Facebook Bjelovar Greenhorns

PODIJELI S PRIJATELJIMA!