Biste li kušali ajvar s vrganjima ili čokoladirane bučine koštice?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada je konkurencija velika, a u šumi proizvoda se treba istaknuti važno je biti kreativan i originalan. Neke proizvođače je na kreativnost ponukala upravo tržišna utakmica, a neke znatiželja i slučajnost. U druge spada Jadranka Plažanin iz Sirača koja na svom OPG-u uzgaja buče i radi bučino ulje, uzgaja i šampinjone i bukovače, ali ono po čemu je posebna je ajvar s vrganjima. I svjesni smo da će se neki vjerni isključivo tradiciji sablazniti jer ‘zna se što je ajvar’, ali kombinacija je to koja se onima koji ju probaju svidi toliko da u pravilu traži još, a za sve su ‘krivi’ Francuzi.

-Neki lovci iz Francuske su bili i jedan od njih mi je preveo recept iz njihovog lovačkog časopisa. Rekao mi je da je to u Francuskoj jako poznato i da je to lovački ajvar i tako sam ja počela raditi – prisjeća se gospođa Jadranka.

Inspiraciju je u drugim zemljama pronašao i virovitički uzgajivač buča i niza proizvoda od buča poput ulja, koštica i namaza Davor Špoljar iz Terezinog Polja koji u svom bogatom asortimanu nudi i čokoladirane bučine koštice.

-Bučine ulje ima svatko, a neke druge proizvode nema baš svatko – tumači razlog njihove proizvodnje Špoljar.

Foto: Facebook Davor Špoljar

 

No, zaslađivanja bučinih koštica se nije sjetio sam.

-Ne mogu sebi pripisati tu ideju jer je sve izmišljeno i čovjek samo treba biti u pokretu, vidi što se nudi i ako nađe u tome svoj neki put ponuditi i to – iskren je Špoljar koji je to prvi put vidio u Austriji.

Kod kupaca najbolje prolazi bučino ulje, ali ni ovi neobičniji proizvodi ne prolaze nezamijećeno jer ih ljudi žele probati i obično im se svidi, pa se vraćaju po još. Poseban, drugačiji štih tradicionalnom proizvodu je dao OPG Rajčević iz Narte. U bogatoj ponudi svježeg sira i polutvrdih sireva jedan se ipak ističe.

-Svakako bih istaknula nešto što proizvodimo samo mi, a to je sir s pancetom pečenom na domaćem maslacu – izdvaja iz njihove ponude Sara Rajčević.

Foto: OPG Rajčević

 

Panceta, slanina, špek kako god želite i sir nekako su prirodna kombinacija, ali to da se spoje u polutvrdi sir nije dakle uobičajeno. Rajčevići su napravili upravo to i to iz jednostavnog razloga.

-Kao i u svemu, tržište i u siru zahtjeva nove proizvode, a mi smo htjeli nešto što nitko nema, pa smo istraživali. Trebalo nam je otprilike godinu dana da smislimo nešto što drugi nemaju jer dodatak oraha već postoji, čvarke već netko ima i onda je mama došla na ideju da spojimo slaninu i sir i onda smo to još malo zapekli i to je to – kaže Sara, a uz čašu dobrog vina je to savršen obrok.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Naslovna fotografija: Facebook OPG Špoljar i Facebook OPG Plažanin


PODIJELI S PRIJATELJIMA!