Od ribnjaka u Tomašu do naslova prvaka Hrvatske i natjecanja po Europi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski sportski ribolovac Kristijan Komar s puno prava može reći da mu ove godine na sportskom planu sve ide kao od šale. Komar je sigurno jedan od najperspektivnijih mladih hrvatskih ribolovaca u lovu ribe udicom na plovak. U punoj je natjecateljskoj snazi, što su ove godine pokazali i rezultati.

U pojedinačnoj Hrvatskoj ribolovnoj ligi U25 ribolovaca Komar je osvojio naslov prvaka Hrvatske.

Iza njega su i dva međunarodna nastupa. Njegove kvalitete prepoznali su u čakovečkom ribolovnom klubu TSH Sensas Matchfishing, pa su ga pozvali da im pojača redove i nastupi s njima na svjetskom klupskom prvenstvu u Poljskoj. Potom je s mladom U25 reprezentacijom nastupio na svjetskom prvenstvu u Portugalu. Osvojio je prvo mjesto na najvećem plovkaroškom natjecanju u Hrvatskoj, Memorijalu D. Vondraka u konkurenciji 150 natjecatelja iz pet zemalja. Uspješno je branio boje matičnog kluba (ŠRD Bjelovar) u Drugoj seniorskoj hrvatskoj ligi – Istok.

Sve u svemu bilo je puno razloga za ovo predstavljanje i razgovor s mladim ribolovcem, rođenim 2001. godine, veoma dobrim studentom na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Dva međunarodna nastupa

Prve ribolovne korake napravio je već u najranijem djetinjstvu, u četvrtoj, petoj godini života, kada su ga u ribolov počeli voditi otac Mario i djed Dragutin. Sjeća se Kristijan i svog prvog natjecanja, kadetskog prvenstva SRD Česma Bjelovar na ribnjacima u Tomašu 2008. godine.

-Nakon toga sudjelovao sam na još nekoliko društvenih natjecanja u ŠRD Štuka Nova Rača. Imao sam period kada sam s ocem išao u šaranski ribolov i bavio se najviše time. To je trajalo sve do 2016. kada sam se ozbiljnije počeo natjecati u disciplini lov ribe udicom na plovak. Počeo sam se natjecati u županijskoj ligi Bjelovarsko-bilogorske županije za seniore ŠRD Slavija iz Severina. Kasnije smo nastupali dvije godine u Trećoj hrvatskoj ligi istok. U tom klubu ostajem sve do kraja 2021., a sezonu 2022. nastavljam u ŠRD Bjelovar gdje je okupljena veoma mlada ekipa ribolovaca s kojom se nastavljam natjecati u Trećoj hrvatskoj ligi istok gdje završavamo kao drugoplasirani, ali zbog određenih događanja u Prvoj ligi na našu sreću ulazimo u Drugu hrvatsku ligu istok. Prošle godine nastupio sam po prvi put u Hrvatskoj ligi za mladež u kategoriji do 25 godina, priča Kristijan.

Koji su ti do sada najbolji rezultati? Koje posebno pamtiš?

– Kao najbolje ostvarene rezultate izdvojio bih dva druga mjesta pojedinačno u Trećoj hrvatskoj ligi istok. U prvoj godini nastupa u Ligi U25 uz manjak iskustva završavam na petom mjestu i tako postajem član reprezentacije do 25 godina. Također mogu izdvojiti i rezultat drugog dana Svjetskog prvenstva za klubove ove godine gdje završavam šesti u podsektoru u veoma jakoj konkurenciji. I kao najbolji rezultat do sada je definitivno naslov prvaka Hrvatske u kategoriji U25 ove godine. To mi je prvi naslov prvaka Hrvatske koji sam postigao već u drugoj godini natjecanja u toj ligi.

Ove godine si imao i prva dva međunarodna nastupa?

– Moj prvi nastup je bio na Svjetskom prvenstvu za klubove u Poljskoj za klub TSH Sensas Matchfishing Čakovec. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim dečkima iz kluba na pozivu i ukazanom povjerenju. Zatim početkom kolovoza odlazim s reprezentacijom na Svjetsko prvenstvo za mladež U25 u Portugal. Ostali članovi reprezentacije bili su moji klupski kolege, Josip Nagy i Mario Matić, te Matej Šalković i Vito Frinčić.

Ove godine si osvojio svoj prvi naslov prvaka Hrvatske u kategoriji U25. Je li bilo teško doći do titule? Što je presudilo?

– Osvojiti naslov je uvijek teško pa tako i ove godine. Smatram da dovoljno govori činjenica da sam tek nakon 7. kola po prvi put bio prvi na tablici što sam zadržao i nakon osmog, zadnjeg kola. Cijela je sezona bila veoma napeta jer se u Ligi natječe jako puno odličnih natjecatelja koji su i seniorski prvoligaši, drugoligaši itd. Osim njih, tu su i dvije aktualne seniorske prvakinje svijeta, Sara Strbad i Marijana Mutak. U takvoj konkurenciji nije bilo nimalo lako biti prvi. Iz vlastite perspektive sezona je bila općenito jako dobra. Cilj mi je bio svako kolo plasirati se u top tri, a budući da mi je najlošiji rezultat bilo četvrto mjesto smatram da sam uspio održati konstantu koja je ključna za ostvarivanje dobrih rezultata. Nakon prva četiri kola bio sam veoma zadovoljan jer sam se nalazio na 3. mjestu sa malim bodovnim zaostatkom. Znao sam da nam sada četiri kola dolazi Banova Jaruga, pa sam se nadao da bi to mogla biti moja šansa. Nakon 5. i 6. kola gdje sam završio kao 3. i 4. u sektoru, unatoč opet konstantnom i veoma dobro rezultatu nisam bio zadovoljan. Nakon toga pa sve do završna dva kola svako slobodno vrijeme provodio sam na jezeru Banova Jaruga pokušavajući pronaći bolju taktiku i ispraviti greške. Osvojivši Memorijal Dragutin Vondrak sredinom rujna probudila se nada da imam šanse napasti naslov na zadnja dva kola. I tako uz malo sreće 7. i 8. kolo sam završio kao 1. i 2. što mi je na kraju bilo dovoljno za naslov prvaka Hrvatske. Čestitam svim ostalim koji su izborili reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Srbiji, a posebno Sari Strbad na 2. i Viti Frinčiću na 3. mjestu u Ligi.

Koliko je u ribolovu važan onaj tehnički dio, pribor, a koliko utreniranost i sam ribolovac?

– Pribor je veoma važan i bez njega u nekim situacijama jednostavno ne možeš biti konkurentan. Utreniranost je možda jedna od najvažnijih stvari. Dobra tehnika i preciznost su elementi koji se treniraju stalno i zauvijek kao i u svakom sportu. Također u ribolovu je jako bitna smirenost i koncentracija te u svakom trenutku biti “hladne glave”.

Koju tehniku plovkaroškog ribolova najviše voliš?

– Od svih tehnika onu koju najviše volim pecati je definitivno match tehnika. Meni je jako draga i u svakoj prilici za slobodan ribolov rado pecam match tehnikom.

Koje bi vode izdvojio kao one na kojima se najradije natječeš i loviš?

– Velik je spisak voda na kojima sam se natjecao, ali kao neke od najdražih mogu izdvojiti jezero u Severinu na kojem se natjecanja više ne održavaju često, ali obiluje prekrasnim deverikama i velikim šaranima. Također Skresovi u Garešnici, Drava u Osijeku, Bosut u Vinkovcima i mnoge druge, ali definitivno najdraža voda i po meni najbolja u Hrvatskoj je jezero Pakra 2 Banova Jaruga.

Ulov kojeg najradije pamtiš?

– Najdraži ulov mi je možda onaj kada sam na natjecanju Zone na jezeru u Severinu ulovio bonus šarana od 15 kg na match štap.

Koji su vam daljnji planovi?

– Što se tiče planova za budućnost definitivno to je pecati Ligu mladeži još dvije godine, koliko imam pravo na to, te pokušati osigurati reprezentaciju za još nadolazeća dva Svjetska prvenstva. Također pokušati se što bolje pripremiti za Srbiju gdje se održava Svjetsko prvenstvo sljedeće godine. I želja mi je u skorijoj budućnosti okušati se i u Prvoj hrvatskoj ligi za seniore.

Osim ribolova imaš i neke druge zanimacije?

– Osim ribolova, glavna preokupacija mi je fakultet.

Imaš li vremena za rekreativni ribolov i što tada i gdje loviš?

– Za rekreativni ribolov imam dosta malo vremena, skoro pa ništa. Kada i idem u ribolov, a da to nije natjecanje, uglavnom je trening za neko nadolazeće. Kada uhvatim malo vremena za neki opuštajući ribolov to definitivno bude match tehnika.

Neka poruka za kraj?

– Želim zahvaliti svoj svojoj obitelji i prijateljima koji me podržavaju i toleriraju moje izostanke s obiteljskih proslava pa tako i druženja s prijateljima jer su rijetki vikendi u godini kada sam slobodan. Također želim zahvaliti svima koju su mi financijski pomogli u odlasku na Svjetsko prvenstvo u Portugal (Grad Bjelovar, Pevex d.d. i svi ostali). Hvala puno i mojem bivšem i sadašnjem klubu kao i svim dečkima s kojima sam pecao koji su me uvijek gurali naprijed kao i mojoj djevojci Petri koja mi je najveća podrška.

(Siniša Slavinić, Bjelovarski list)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!