[FOTO] Obilježena 32. godišnjica Otkosa 10: I danas se s ponosom sjećamo tih dana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Općine Velika Pisanica i Ogranka UDVDR-a Velika Pisanica danas je u Velikoj Pisanici  svečano obilježena 32. godišnjica vojno-redarstvene operacije „Otkos 10“ kojom je 1991. godine oslobođen teritorij ove općine.

– I danas se s ponosom sjećamo tih dana. Prije 32 godine u jedno maglovito hladno jutro jedan od pravaca oslobođenja je kretao iz Velike Pisanice. Svake godine se moramo sjećati tog dana. Za nas na području Općine Velika Pisanica ovo je velik dan. To je dan pobjede i oslobođenja, a taj dan i naredne dane smo se mogli slobodno kretati po našoj općini i šire. Svi znamo što je značila ova operacija, a pitanje je li ona dovoljno vrednovana trebamo ostaviti na razmišljanje nekim drugim ljudima – naglasio je načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali naglasivši kako je svima onima, pa i njemu samom koji je u Otkosu 10 sudjelovao kao 20-godišnji mladić, najbitnije da što su pokazali volju, hrabrost i ljubav prema domovini.

Bez podjela

– Dobar dio nas je nastavio ovdje živjeti, osnovali smo obitelji, a danas nam je cilj da naša lokalna zajednica napreduje i da stvaramo uvjete za što bolji život naše djece. Mi koji smo ostali ovdje i dalje ćemo se brinuti o Velikoj Pisanici, a ono što želim posebno naglasiti je da se mi branitelji ne smijemo dijeliti u političkim sferama, već bismo svi mi branitelji trebali biti branitelji i ostaviti politiku političarima – zaključio je Pali.

Brojnim okupljenima, između ostalih, se obratila i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić koja je podsjetila kako su to bili trenuci u kojim se uopće nismo nadali da bi nas susjedi mogli tako mučki napasti i izdati, ali i kako smo imali jednu veliku sreću.
– Imali smo hrabre ljude, vitezove koji su stali ispred nas i branili sebe, svoje obitelji, djecu, kao i cijeli Republiku Hrvatsku. Na tome im treba vječno zahvaljivati. Hrvatski branitelji trebaju znati da, osim poštovanja, prema njima osjećamo i zahvalnost, kao i obvezu da kroz svoje djelovanje u političkom životu utkamo one vrijednosti koje su oni utkali u borbu za suverenost i samostalnost Republike Hrvatske. Svi zajedno se zajedno trebamo zalagati da istina izađe na vidjelo kako se povijest više nikada ne bi ponovila, kako bi znali tko je bio zločinac, a to žrtva – naglasila je Jungić koja je u vrijeme Otkosa 10 bila 12-godišnja djevojčica.

– Još tada sam naučila tko je hrvatski branitelj. On je junak koji vas čuva i ne da neprijatelju da dođe blizu kada vi mirno spavate. Dragi branitelji, putevima od Velike Pisanice prema Grubišnom Polju ste hodali tada i nemojte dopustiti da vas trenuci sjećanja bace u tugu, nego vjerujte da postoje stvari za koje se i danas možete boriti. Budite čimbenici javno-političkog života, savjetujete nas, budite uz nas jer mi smo tu radi vas – poručila je Jungić.

Natječaj za školarce

Na inicijativu Općine Velika Pisanica tamošnja Osnovna škola povodom dana oslobođenja općine Velika Pisanica raspisala je natječaj likovnih i literarnih ostvarenja učenika osnovne škole. Tema likovnih radova učenika razredne nastave bila je „Ljepota zavičaja”, a tema literarnih radova učenika predmetne nastave „Ljubav prema domovini” ili „Ljubav prema Bilogori”. Dobitnici nagrada u kategoriji likovnih ostvarenja su Karmen Bugarinović, Petra Vujinović i Domagoj Horvat. Najbolje literarne radove napisali su Lucija Dent, Sara Faget i Antonio Cocut.

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!