Kada nema tko voditi brigu o posljednjim počivalištima: Otkrivamo što se događa s “napuštenim” grobovima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bliži se blagdan Svih svetih, dan kada obilazimo posljednja počivališta naših najmilijih. Nažalost, dio grobova više nema tko posjetiti. Što se događa s, kako se službeno nazivaju, neaktivnim grobovima za koje ujedno nitko ne plaća ni grobnu naknadu, otkrili su iz bjelovarskog Komunalca. Kako pojašnjavaju, grobova o kojima nitko ne brine vrlo je malo, odnosno manje od 4 posto.

Bez poruka za vlasnike

– Komunalac d.o.o. Bjelovar pod ingerencijom ima 34 groblja, a mogli bismo reći da je najviše „napuštenih“, odnosno, neaktivnih grobova na groblju Male Sredice budući da na istom nema ukopa i korisnika grobnih mjesta, dok Gradsko groblje Borik uopće nema napuštenih grobova – ističe Vanja Crnković iz Službe za odnose s javnošću bjelovarskog Komunalca. Dodaje kako naknada koju građani plaćaju iznosi 26,54 eura po grobnom mjestu, a cijena se formira sukladno Pravilniku o načinu označavanja grobnih mjesta dostupnog na internetskoj stranici Komunalca d.o.o. Bjelovar.
Iako se na nekim grobljima u Hrvatskoj, baš uoči Svih svetih, ostavljaju poruke njihovim vlasnicima o nepodmiren računima, iz bjelovarskoj Komunalca napominju kako sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka, radi zaštite osobnih podataka fizičkih osoba, obavijesti na grobovima zakonski nije dozvoljeno ostavljati, a za Korisnike obveznike plaćanja zadužen je Odjel za naplatu. Također, grobna mjesta „neplatiša” na grobljima koja su pod ingerencijom bjelovarskog Komunalca u dogledno se vrijeme zasigurno neće uklanjati, a takve grobnice se ne prodaju.

Grobna mjesta neplatiša

– Budući da imamo dovoljno površina za grobna mjesta, u ovom trenutku još uvijek ne uklanjamo grobna mjesta. Također, nemamo ni zajedničku grobnicu u koju bi premještali i zbrinjavali ekshumirane posmrtne ostatke iz grobnih mjesta za koja se ne plaća naknada više od 10 godina. Takve grobnice se ne prodaju, a govoreći u praksi, često puta se dogodi da se nakon dužeg vremena pojave nasljednici koji žele platiti zaostatke i preuzeti grobno mjesto te nastavljaju uredno plaćati isto to grobno mjesto – otkriva Crnković dodajući kako je Komunalcu cilj što duže zadržati postojeću evidenciju pokojnika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!