Na prometnicama u BBŽ ove je godine poginulo pet osoba, situacija je zabrinjavajuća i zbog nečeg drugog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području PU bjelovarsko-bilogorske u prvih 9 mjeseci 2023. godine nije zadovoljavajuće budući da je evidentirano pet prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo pet osoba što je povećanje za jednu osobu odnosno 25 % u odnosu na prvih 9 mjeseci 2022. godine.

Ukupno su evidentirane 493 prometne nesreće, što je smanjenje za 3,9 posto. Evidentirano je smanjenje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 1,7 posto kao i smanjenje prometnih nesreća s materijalnom štetom za 5,4 posto.

Dogodilo se 57 težih prometnih nesreća. Tu ubrajamo prometne nesreće s poginulim osobama i prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. Teško tjelesno ozlijeđeno je 58 osoba, što je povećanje za 11,5 posto, a evidentirano je smanjenje osoba koje su zadobile lake tjelesne ozljede u prometnim nesrećama za 6,7 posto (bilo ih je 180, a 2022. godine 193).

Najviše je prometnih nesreća evidentirano u subotu, njih 83. Najveći broj prometnih nesreća evidentiran je od 12-14 sati (68). Najviše prometnih nesreća bilo je zbog bočnih sudara i slijetanja vozila s ceste.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima, u 90 slučajeva i nepoštivanje prednosti prolaska, u 80 slučajeva. Manji je postotak vozača koji su prouzročili prometne nesreće u alkoholiziranom stanju i iznosi 19,4 posto (2022. godine bilo ih je 20,8 posto).

U prometnim nesrećama evidentirano je stradavanje 29 djece što je povećanje za 93,3 posto. Četiri su djeteta zadobila teške tjelesne ozlijede i to 2 u svojstvu vozača i po jedno kao putnik i pješak, 25 djece je zadobilo lake tjelesne ozlijede i to 4 kao vozač, 18 u svojstvu putnika i 3 u svojstvu pješaka.

Evidentirano je povećanje za 27,3 posto prometne nesreće koje su skrivili mladi vozači, a udio u ukupnom broju prometnih nesreća iznosi 14,2 posto. U prometnim nesrećama evidentirano je smanjenje stradavanja osoba starije životne dobi za 3,4 posto, dok bilježimo povećanje za 9,6 posto prometne nesreće koje su skrivili vozači stariji od 65 godina, a udio u ukupnom broju nesreća iznosi 19 posto.

Evidentirano je 18 stradalih pješaka u prometnim nesrećama što je povećanje za 63 posto. Dva su pješaka smrtno stradala (po jedan na području PP Bjelovar i PP Garešnica).

Evidentirane su 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su sudjelovali vozači osobnih prijevoznih sredstava i to jedna na području PP Bjelovar, a dvije na području PP Garešnica.

Evidentirane su 22 prometne nesreće u kojima sudjelovali vozači bicikla što je smanjenje za 21,4 posto. Evidentirano je 7 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda što je manje za 22,2 posto, te je evidentirano 18 PN u kojima su sudjelovali vozači motocikla što je povećanje za 38,5 posto.

Policijski službenici utvrdili su manji broj prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola za 8,8 posto. Općenito, na području PU bjelovarsko-bilogorske evidentirano je smanjenje poduzetih mjera u cestovnom prometu za 9,4 posto. U većini PP zamijećeno je povećano stradavanje putnika te će se u narednom razdoblju dodatna pozornost usmjeriti na nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, a poglavito na stražnjem sjedištu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!