[FOTO] Bjelovar dobiva ‘hram za informatičare’: Digitalno-inovacijski hub preporodit će grad

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo kulture putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odobrilo je cjelovitu obnovu  uglovnice na Trgu hrvatskih branitelja vrijednu deset milijuna eura koja bi za manje od dvije godine trebala postati digitalno-inovacijski hub. Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak gradonačelnik Dario Hrebak u društvu predsjednika Gradskog vijeća Nenada Martinovskog i dekanice Veleučilišta u Bjelovaru Zrinke Puharić istaknuo je da je zgrada konstrukcijski obnovljena uz pomoć 3,5 milijuna bespovratnih eura iz Fonda solidarnosti te da će dovršetkom radova na cjelovitoj obnovi pomoći transformaciji Bjelovara u moderan digitalni grad.

U digitalno-inovacijskom hubu bit će prostori za start-up tvrtke, labosi, uredi, sale za sastanke, konferencijska i polivalentna dvorana, restoran i caffe bar.

„Ovdje je riječ o zgradi s oko 2.600 četvornih metara bruto površine u kojoj će se okupljati predstavnici visokih tehnologija, naši studenti, ali i start-up tvrtke. Ovdje će imati priliku razvijati se, stjecati i razmjenjivati znanje i iskustvo, a treba reći i da će u zgradi moći biti smješteno i do 300 zaposlenika”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak koji vjeruje da bi radovi mogli započeti već u veljači iduće godine te očekuje da se cijene koje će izvođači radova neće puno razlikovati od onih planiranih.

„Vjerujemo da je trošak cjelovite obnove kvalitetno planiran i da ponuđene cijene mogu biti samo manje od onih planiranih”, napomenuo je Hrebak. Projektant Hrvoje Malčić istaknuo je da je najveći izazov bio povijesno važnu građevinu i jednu od najljepših u gradu prilagoditi modernim potrebama, ali i učiniti je zgradom gotovo nulte energije. Dodao je da će se zadržati postojeći atrij koji će biti dostupan svim građanima.

Zaposlenik gradske uprave zadužen za EU projekte obnove Filip Vusić objasnio je da sada slijedi odabir voditelja projekta cjelovite obnove, a potom i raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača. Kazao je i da projekti obnove iznose ukupno 40 milijuna eura te da bi se vrlo brzo moglo znati hoće li “zeleno svjetlo” iz NPOO-a dobiti Sokolana i budući studentski dom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!