Direktor Turističke zajednice BBŽ otkriva pet manifestacija koje trebate posjetiti do kraja godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Malo po malo i stigli smo u posljednja dva mjeseca 2023. godine, koja je, na sreću po organizatora kulturno zabavnih manifestacija, donijela pregršt događaja i normalan život bez mjera. Kako bismo maksimalno iskoristili dva mjeseca pred nama, kontaktirali smo direktora Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcela Medaka i zamolili ga da nam preporuči pet stvari koje nikako ne bi trebalo propustiti u zadnjem djelu godine.

– Pred nama je osmi etno festival “Bilogoro, u srcu te nosim”. To je manifestacija koja proslavlja našu kulturu i folklor na ovom području, posebno Bilogore. Ove godine je posebno bogat kulturno-zabavni program – pojašnjava Medak.

U tjednima pred nama, slavit će se i vino.

– Tradicionalno, organiziramo proslavu Martinja – krštenja mladog vina. Ove godine to organizira Turistička zajednica Sjeverne Moslavine u Garešnici i Velikoj Trnovitici, te se, tradicionalno, organizira i u Daruvaru. To je manifestacija koja je jedinstvena i uvijek se radi u proslavi uz ceremonijal vinskog biskupa. No, neizostavni će biti i domaći proizvodi koji pašu uz mlado vino, ali i tamburaši koji će začiniti te zabave – pojašnjava.

– Krajem godine se tradicionalno organiziraju Adventi, oni se i ove godine održavaju u našim većim gradovima – Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici i Čazmi. No, istaknuo bih i Čaroliju svjetla imanja obitelji Salaj, koja je prešla okvire ne samo naše županije, nego i zemlje. I ove godine pripremaju preko četiri milijuna lampica i brojne druge zanimljivosti – poručuje Medak.

I za kraj, evo što bi svakako još trebali posjetiti ove godine.

– Bojani Božić u Bojani. To je prikaz tradicijskog Božića na selu, jedinstven jer se odvija bez struje, isključivo pod svijećama. Održava se u Bojani gdje domaćin, galerija Matešin, organizira proslavu Božića uz romantično svjetlo svijeća, lampaša i ognjišta – kaže Medak i dodaje da je to kombinacija tradicije i umjetnosti.

Na manifestacije poziva sve stanovnike Bjelovarsko bilogorske županije, ali i šire. Inače, iz županijske Turističke zajednice u zadnje dvije godine bilježe povećan trend dolazaka i noćenja. Rezultat je to zajedničkog rada, aktivnosti koje se provode i povećanog interesa onih koji otvaraju nove smještajne kapacitete. S njima će Turistička zajednica nastaviti dobru suradnju, zaključuje Medak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!