Evo koliko se tona lampaša prikupi nakon Svih svetih na bjelovarskim grobljima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon što su građani posljednjih dana s posebnom ljubavlju uređivali posljednja počivališta svojih najmilijih, narednih dana uvelo cvijeće i dogorjeli lampaši postat će otpad. Taj otpad, naravno, treba pravilno zbrinuti, a na 34 groblja koja su pod ingerencijom bjelovarskog Komunalca, to će činiti djelatnici Komunalca.

– Cvjetni aranžmani od umjetnih materijala idu u reciklažu. Živo cvijeće ide u miješani komunalni otpad još mjesec dana, a nakon toga će ići u našu novu kompostanu koja počinje s radom nakon Nove godine. Lampaši se posebno odvajaju, mi ih predajemo ovlaštenim oporabiteljima, a za to plaćamo naknadu – pojašnjava Josip Heged iz bjelovarskog Komunalca dodajući kako još uvijek nije poznata točna cijena te naknade budući da su u Komunalcu trenutno u fazi ispitivanja tržišta. Ipak, očekuje se cifra od nekoliko tisuća eura za samo zbrinjavanje, a tome treba dodati i trošak transporta, kao i trošak radne snage.

– Riječ je voluminoznom otpadu koji nije toliko težak, no u konačnici očekujemo da ćemo skupiti između 4 i 6 tona lampaša – otkriva Heged dodajući kako već sami građani na većim grobljima odrade velik dio posla vezan uz reciklažu odlažući otpad u zasebne spremnike.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!