[FOTO] Evo tko u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najbolje čita naglas

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Održana je još jedna županijska razina natjecanja u čitanju naglas na studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru. Učenici od trećeg do osmog razreda osnovnih škola iz brojnih gradova i općina diljem Bjelovarsko-bilogorske županije, pokazali su svoje znanje u čitanju naglas. Među njima je i sedmašica Tena iz Garešnice koja i inače voli čitati razne romane.

– Volim čitati romane za mlade, na natjecanju sam čitala ulomak iz romana Jasminke Tihi Stepanić, Imaš fejs. Puno mi znači što sam treći put dogurala do županijskog. Za natjecanje se pripremama doma, čitam pred ukućanima, a oni mi daju korisne savjete. Mladima bih preporučila da čitaju, posebno preporučujem knjigu Srpanjske djevojke – preporučuje Tena

Učenica četvrtog razreda Osnovne škole Dežanovac, Lucija, prvi je put na natjecanju, ali se za njega dobro pripremila.

– Na natjecanju sam čitala ulomak iz knjige ‘Mala Ema straha nema’, a pripremala sam se za natjecanje također pred ukućanima. Oni su mi puno pomogli oko onoga što moram popraviti. Jako volim čitati romane i enciklopedije. Čitanje bih preporučila, jer opušta čitatelja. Mislim da je knjige pametno i zabavno čitati – poručila je.

U stručnim povjerenstvu među ostalim kandidatkinjama bila je i Ana Pleskalt, dugogodišnja profesorica hrvatskog jezika u medicinskoj školi Bjelovar. Njoj ovo nije prvo iskustvo na ovom natjecanju.

– Učenici kojima ja predajem, nisu toliko entuzijastični oko čitanja, a ovi mlađi u osnovnim školama još uvijek vjeruju da čitanjem mijenjamo svijet. Danas mladi sve manje čitaju, sve je nekako brže i gubi se strpljenje za čitanje. Zato je važno ovakvim natjecanjima sačuvati čitanje, posebno na glas, u čemu djeca imaju priliku čuti sebe i saznati što možda malo popraviti. To je i prilika da ispolje ono što se nalazi u njima – poručuje Pleskalt

Prvo mjesto u svojim kategorijama osvojile su Evelin Evaj iz Osnovne škole Garešnica i Tea Holeček iz Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog iz Daruvara. One idu na osmo Nacionalno natjecanje u čitanju naglas u Sisak.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!