Istražili smo: Evo što predstavljaju fontane u gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Fontane krase četiri od pet gradova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a bez centralnog ukrasa grada žive samo stanovnici Grubišnog Polja. Ostale fontane, u Bjelovaru, Čazmi, Daruvaru i Garešnici predstavljaju, više ili manje uspješno nešto vezano uz sami grad ili njegove stanovnike, a mi smo istražili što.

BJELOVAR

Fontana u središtu grada, pod nazivom “Povratak panonskih kitova”, građena je 2005. godine i autorsko je djelo arhitekta Zdenka Dubovečka. Kitovi, koji su izliveni u bronci, rad su akademskog kipara Hrvoja Dumančića. Arhitekt Dubovečak inspiraciju za kitove je crpio iz povijesne činjenice da je nekada na bjelovarskom području postojalo Panonsko more u kojemu su obitavali kitovi. Također, koristio se i romanima Bjelovarčanina Gorana Tribusona, poručuju iz grada.

Fontana se nalazi u samom središtu grada i neizostavna je lokacija posjeta građana koji borave u Bjelovaru, ali i jedno od mjesta društvenog života Bjelovarčana. Inače, fontana je prvi put obnavljana 2012. godine, a ove godine, u sklopu redovitog održavanja grada, zamijenjene su i dotrajale pločice na dnu fontane.

ČAZMA

Fontana u Čazmi, u središnjem gradskom parku, izgrađena je u sklopu rekonstrukcije i osuvremenjivanja tog područja 2008. godine. Nema posebno značenje, već je osmišljena kako bi upotpunila prostor i dodala mu vrijednost. To je prva javna fontana u Čazmi, a građani su je odlično prihvatili i vrlo rado borave u njezinoj blizini, odnosno u samome parku, pojašnjavaju iz grada Čazme.

Park s fontanom otvara pogled na čazmansku najvrjedniju kulturno-povijesnu sakralnu građevinu, poznatu Crkvu sv. Marije Magdalene iz 13. st.. Voda u fontani je osvijetljena te postoji mogućnost mijenjanja boja što je praktično u povodu obilježavanja raznih posebnih datuma, kad je praksa gradova osvjetljavanjem u određenoj boji obilježiti pojedini dan. Primjerice, skori Dan palčića, 17. studenoga, Grad Čazma obilježit će osvjetljavanjem gradske fontane u ljubičasto.

DARUVAR

Daruvarska fontana ždrala u gnijezdu s jajetom unutar tople vode, predstavlja plodnost, a same kaskade predstavljaju toplice. U najnižoj kaskadi nalazi se vodoskok kao nagovještaj radosne vijesti, pojasnila je projektantica fontane, Daruvarčanka Dragica Knežević, diplomirana inženjerka arhitekture. Izgradnja fontane završena je 2009-te godine. Fontana je u funkciji tijekom ljetnih mjeseci te se tijekom zimskih voda ispušta s obzirom na vremenske uvijete ali i sigurnost građana, pojašnjavaju iz Grada Daruvara.

Građani se nerijetko žale kako fontana ne predstavlja dovoljno jasno neke gradske simbole ili zato što ne radi čitave godine, no to nije moguće budući da bi, kada bi radila čitave godine i po nepovoljnim vremenskim uvjetima, moglo doći do kvara pumpe vode.

GAREŠNICA

Nakon nekoliko “sušnih” godina 2014. godine proradila je fontana na Trgu hrvatskih branitelja u srcu grada Garešnice. Fontanu je podignula tadašnja Općina Garešnica 1996. godine u spomen poginulim Hrvatskim braniteljima garešničkog područja. Istu je dizajnirala poznata arhitektica Dragica Knežević iz Daruvara.

FOTO: ARHIVA


PODIJELI S PRIJATELJIMA!