Prijetio, tukao i omalovažavao suprugu. Sada mora platiti više od pet tisuća eura!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Općinskom sudu u Bjelovaru vodio se parnični postupak u kojem je žena podnijela tužbu za naknadu štete protiv bivšeg muža kojeg je okarakterizirala kao zlostavljača. Bjelovarčanka je protiv muža od kojeg se razvela još 2019. godine, podigla tužbu pošto je za trajanja braka, a intenzivnije u posljednjoj godini, bila žrtva obiteljskog nasilja. Bivši muž je Bjelovarčanku, navodi ona u tužbi, omalovažavao, vrijeđao, stavljao u podređen položaj u odnosu na sebe, a fizički ju je i udarao.

Tvrdi u tužbi Bjelovarčanka da su određene nesuglasice počele odmah nakon zaključenja braka te da ju je suprug već tada znao tući, a gotovo svakodnevno ju je omalovažavao riječima koje su kod nje izazivale nelagodu, sram pa čak i strah za vlastiti život. Kao što je često slučaj u takvim situacijama, žena se nadala da će sve proći te takvo ponašanje nije nikome prijavljivala, već bi se povjeravala sebi bliskim osobama.

No, neposredno prije razvoda, nesuglasice pa i fizički napadi supruga na nju postali su učestaliji, a sve je kulminiralo u ožujku 2019. godine. Tada je on prijetio Bjelovarčanki da će je ubiti kao zeca kada dođe kući, a istog dana u obiteljskoj kući u kojoj su zajedno živjeli, u nakani da je ozljedi ju je pogodio tabureom.
Bijeg u Sigurnu kuću

Zbog svega toga Bjelovarčanka je od nasilnog supruga morala pobjeći u sigurnu kuću, a tek ondje je, postavši svjesna uvjeta u kojima je sve do tada živjela, prijetnji i uvreda kojima je bila izložena, prijavila supruga nadležnim tijelima zbog počinjenja kaznenog djela na njenu štetu. Protiv nasilnog muža je i pred Općinskim sudom u Bjelovaru vođen i kazneni postupak te je on pravomoćno osuđen, a ovu privatnu tužbu odlučila je podići jer su joj grubo povrijeđena prava osobnosti i to pravo na tjelesno i duševno zdravlje, ugled, čast i dostojanstvo.

Kroz duže vrijeme je, navela je u tužbi, stavljana u podređeni položaj što je kod nje uzrokovalo strah za život i zdravlje, manjak samopouzdanja te se pod takvim utjecajem stalnih vrijeđanja i fizičkih napadaja osjećala jadno i nemoćno i počela se zatvarati u sebe. Bila je nepovjerljiva prema drugim osobama i živjela je u stalnom strahu što će biti sutra i hoće li prijetnje i omalovažavanja prerasti u nešto drugo, što se na kraju i dogodilo, kada je napadnuta i tjelesno ozlijeđena.

U odgovoru na tužbu muž je pak naveo kako je u njihovom braku bilo razmirica uvjetovanih uglavnom teškom materijalnom situacijom u kojoj su se nalazili, ali nije bilo fizičkog, ni psihičkog maltretiranja. Vezano za događaj iz ožujka 2019. koji je prethodio rastavi braka, naveo je da se desio u vezi izrade drva u šumi, a prijetnju je izrekao u afektnu, nikako ne u namjeri. Tvrdi da je tog dana zadrijemao u boravku, a žena se ružnim riječima zaletjela prema njemu te je on onako snen podigao tabure u namjeri da se obrani od žene i odgurnuo ju je. Nakon toga je, tvrdi, svađa prestala, a tu je vjerojatno i nastao hematom dok je ostale hematome zadobila u šumi prilikom izrade drva i to na način da je pala i udarila rukom i prsima u složenu metražu drva.
Prijetnja egzistenciji

No, kako je muž pravomoćno i kazneno osuđen zbog nasilja u obitelji, sud je utvrdio da nema nikakve dileme da je bivši muž nanio Bjelovarčanki štetu i to ne samo tejelesnog i zdravstvenog, već i duševnog integriteta, a to predstavlja višestruke povrede prava njene osobnosti. I medicinski vještak je potvrdio da je žena pretrpjela više tjelesnih ozljeda, no vještakinja psihijatrica naglasila je da je sve što je doživjela zapravo ponašanje koje je dovelo do povrede njene časti i ugleda, kao i prijetnju egzistenciji.

-Ti događaji koji se odnose na pretrpljenu tjelesnu ozljedi i prijetnju smrću, predstavljaju intenzivni negativni stres jer se osjećala nelagodno, napeto, ustrašeno, dekoncentrirano i nije mogla spavati. Često je plakala i zbog takvog općeg lošeg osjećaja je prihvatila pomoć u Sigurnoj kući s time da prije traumatičnog događaja nije pokazivala psihičke smetnje koje bi zahtijevale specijalističku intervenciju – navela je psihijatrica.

Na kraju je sud nepravomoćno presudio na stranu Bjelovačanke i odredio da joj bivši muž mora isplatiti 3.117,00 eura na ime naknade neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti zajedno sa zakonskom kamatom. Osim toga, bivši muž joj je dužan naknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 2.115,22 eura, također sa zateznom kamatom, a ovaj slučaj mogao bi potaknuti i neke druge žene koje su se našle u sličnoj situaciji da potraže i ovakvu vrstu zadovoljštine od onih koji su ih godinama zlostavljali ili maltretirali. (Stjepko Gambiroža/Bjelovarski list)

FOTO: Canva/Ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!