Znate li što je COM? Evo kada pomoć trebate potražiti kod njihovih liječnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Proteklih dana u bjelovarskom zdravstvu podignute su tenzije na relaciji Objedinjeni hitni bolnički prijam bjelovarske bolnice i dijela tehničara Zavoda za hitnu medicinu. S jedne strane, OHBP-ovci su tražili pomoć hitnjaka oko zbrinjavanja pacijenata s lakšim tegobama, no s druge strane je stigao odgovor da su oni hitna pomoć koja zbrinjava pacijente na terenu. U ovom dijalogu praćenom povišenim tonovima spominjali su se li liječnici obiteljske medicine, kao i Centar obiteljske medicine kao dvije adrese na kojima bi pacijenti trebali potražiti pomoć za svoje tegobe kada im život nije ugrožen.

Kada pomoć potražiti u COM-u

Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije organizira rad COM-a, odnosno Centra obiteljske medicine koji je ugovorena djelatnost posebnog dežurstva obiteljske medicine.

– U COM se javljaju osobe koje imaju akutne zdravstvene tegobe tipa specifičnih bolova – glavobolja, grlobolja, križobolja, upala uha i slično. Također, u COM-u pomoć trebaju potražiti pacijenti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu koja ne pada na terapiju, povišene vrijednosti krvnog tlaka, povišene vrijednosti glukoze u krvi i slično. Jednostavnije rečeno, osobe koje imaju izvanredne zdravstvene poteškoće, a koje nisu životno ugrožavajuće. Tu su i osobe kojima je potrebno previjanje rane ili imaju ordiniranu terapiju od svog liječnika ili liječnika specijaliste, a koju moraju primiti subotom, nedjeljom ili praznikom kako bi osigurali kontinuiranu zdravstvenu skrb – ističe Michelle Gruičić, v.d. ravnatelja Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije. Pojašnjava kako je rad COM-a zamišljen na način da osigura dostupnost liječnika opće, odnosno obiteljske medicine subotom, nedjeljom i praznikom korisnicima kojima je potrebna usluga primarne zdravstvene zaštite. Važno je napomenuti kako posebno dežurstvo ne služi kao zamjena za izabranog liječnika opće, odnosno obiteljske medicine. Konkretno, nastavlja Gruičić, ne služi za izdavanje kronične terapije, uputnica, doznaka, ispričnica, naloga i sl. već je namijenjeno za osobe s izvanrednim zdravstvenim poteškoćama kojima je potrebna neodgodiva zdravstva skrb.

Radno vrijeme i lokacija

Posebno dežurstvo je utemeljeno prije 10 godina, a na području Bjelovarsko-bilogorske županije postoji u Bjelovaru i Daruvaru. Dok je bjelovarski punkt smješten u Velikim Sredicama, odnosno kod Sirele, te pokriva područje Bjelovara i Čazme, adresa daruvarskog je Petra Preradovića 7, a pokriva područje Daruvara, Garešnice i Grubišnog Polja.

Radno vrijeme posebnog dežurstva je subotom, nedjeljom i blagdanima. Subotom su vrata ambulante otvorena od 15 do 20 sati, a nedjeljom i blagdanima od 8 do 20 sati. Ujedno, to je vrijeme nakon što svoja vrata zatvore obiteljske i pedijatrijske ambulante koje rade subotama od 7 do 15 sati ovisno o tome kada je kojoj ordinaciji radna subota. Telefonski broj posebnog dežurstva u Bjelovaru je 043 217 174, a u Daruvaru 043 331 348.

Povratak u krug bolnice

Iako je posebno dežurstvo na punktu u Bjelovaru prvotno bilo smješteno u krugu bjelovarske bolnice u sklopu dječjeg dispanzera, za vrijeme pandemije COVID-19 odlukom Kriznog stožera civilne zaštite privremeno je izmješteno na sadašnju lokaciju kod Sirele radi smanjenja mogućnosti širenja zaraze korone u krugu same bolnice.

– Kako je stanje vezano za koronu stabilizirano u interesu nam je vratiti posebno dežurstvo na prvotnu lokaciju, odnosno u krug Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar. To nam je važno radi lakše dostupnosti dijagnostičkim pretragama poput laboratorija ili RTG-a koje su ponekad potrebne u sklopu rada posebnog dežurstva. Trenutno je prostor opće, odnosno obiteljske medicine u Bjelovaru u obnovi te ćemo po završetku radova izmješteni COM vratiti na prvotnu lokaciju – zaključio je Gruičić.

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!