Geotermalni pioniri: Terme Bjelovar prve u Hrvatskoj prijavile gradilište

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dok drugi hrvatski gradovi tek prijavljuju idejna rješenja, Terme Bjelovar u utorak su i službeno prijavile gradilište za eksploataciju geotermalne vode u Velikom Korenovu. O opsegu radova svjedoče sljedeće brojke: bit će potrebno pet tisuća prostornih metara šodera, beton će biti na dubini od četiri metra, a bušeća garnitura u Veliko Korenovo stići će na 70-ak kamiona, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak u razgovoru za klikni.hr

Podsjetimo, investitor u ovaj pilot projekt izgradnje geotermalnog sustava district heatinga tvrtka je u gradskom vlasništvu Terme Bjelovar, a radove je na javnom natječaju dobio Crosco.

Pripremni radovi trebali bi biti dovršeni do sredine siječnja iduće godine, a potom slijedi samo bušenje. Nakon toga dobit će se konkretni podaci o temperaturi vode, tlaku i izdašnosti bušotine koji će odrediti daljnju sudbinu bušotine, a u Gradu su temeljem prethodnih rezultata istraživanja jako optimistični.

„Očekujemo da ćemo geotermalnom energijom grijati Bjelovarski sajam, buduću poslovnu zonu u Velikom Korenovu, kao i buduće toplice. Ovo će biti naš pilot projekt za district heating i to će nam iskustvo izuzetno pomoći da pripremimo ostale planirane geotermalne projekte u Bjelovaru”, istaknuo je gradonačelnik Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!