Nikad veća gužva na političkom centru srušit će sve rekorde u broju bačenih glasova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povezivanjem Reformista, Fokusa, IDS-a i PGS-a i službeno je započelo zauzimanje pozicija na političkom centru prije superizborne 2024. godine. Novu koaliciju najavio je predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić i na taj način postao samoprozvani lider. Te ujedno najavio i najveći problem svih koalicija koje će miješati staru gardu i mlade lavove.

Čačić je veteran hrvatske politike kojemu se ne mogu oduzeti politički uspjesi, ali i kojemu su birači jasno pokazali gdje mu je mjesto. Koliko god koristi donijelo njegovo bogato iskustvo, toliko će im, ali i malo više, oduzeti količina njegovih grijeha i egoizma. Neće fokus biti na liberalnim ekonomskim idejama Fokusa, nego će Čačić preuzeti fokus i iz nastupa u nastup poništavati sve ono što je u toj koaliciji biračima seksi.

Vanđelić, Socijaldemokrati i HSS

Ista je stvar s Damirom Vanđelićem, Socijeldemokratima i HSS-om, o čemu se naveliko šuška u saborskim klupama, ako ne i gora. Vanđelić, unatoč pokušaju da se pozicionira kao ekonomski stručnjak, ugledni biznismen i hrvatski branitelj nije uspio dosegnuti dovoljnu vidljivost i izgraditi imidž kojim bi mogao pomoći spomenutim strankama.

On biračima uopće nije seksi, to pokazuju sva dosadašnja istraživanja javnosti. Kad se k tome doda njegov ego i želja za promocijom, jasno je da on više šteti nego koristi spomenutoj ekipi. Osim toga, njegovo priključivanje bilo kojoj opciji zakašnjelo je. Predugo je trgovao, kalkulirao, pregovarao i mijenjao pozicije, što samo potvrđuje da je on važan prije svega sam sebi i da samo traži poligon za osobnu karijeru.

A što god mislili o Socijaldemokratima i HSS-u, tamo ipak ima pojedinaca koji su dugo na političkoj pozornici i trebali bi biti svjesni da im Vanđelić ne donosi ništa što oni već nemaju. Njima ne treba Vanđelić, njima treba neki mlađi moderni frajer koji bi njihovo iskustvo nadogradio energijom i političkom svježinom.

S druge strane, kako bi taj isti Vanđelić, koji se javnosti predstavlja kao bezgrešan, pred javnošću branio udruživanje sa s predsjednikom HSS-a, koji je kao mladić krao kazetofone i sa strankom saborskih uhljeba?

Ego-centar

Za osvajanje centra zainteresiran je i one-man-band Ivica Puljak, političar kojemu su valjda svi živi nudili koaliciju, a on ih je sve redom poodbijao. Splitski gradonačelnik očito je nesposoban surađivati s bilo kim osim sa svojim eksplozivnim zamjenikom Bojanom Ivoševićem, a stranku bi slobodno mogao preimenovati u Ego-centar.

Sljedeća na listi je konstantno nervozna Dalija Orešković, Ivana Orleanska u svetoj misiji protiv HDZ-a, a čini se da bi joj se mogla pridružiti i samoprozvana zviždačica Maja Đerek. Političke ambicije ne nedostaju niti light verziji Dalije Orešković, nasljednici joj na čelu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataši Novaković koja je u taboru Socijaldemokrata, ali tvrdi da se ne bavi politikom.

Tu je i šibenski župan Marko Jelić koji se nije uspio dogovoriti s Vanđelićem pa bi na izbore mogao izaći samostalno sa strankom koja se zove AP, a ne znači Anthony Perkins, nego nešto drugo, ali samo rijetki znaju što.

I tako ćemo u superizbornoj godini imati veliku gužvu na ljevici, još veću na desnici, a najveću u centru. Kada se sve zbroji, nitko se ni s kim nije uspio dogovoriti, a u rijetkim situacijama gdje je logika pobijedila egoizam, stari i potrošeni kadrovi uspješno su kontaminirali nove i svježe političke snage. Prema svemu sudeći, broj bačenih glasova na parlamentarnim izborima mogao bi visoko nadmašiti sve prethodne rekorde.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!