Tomislav Matić: Znao sam održati preko 40 krštenja mošta, ali bez brige, imam vozača…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pred nama je vikend u kojem će se slaviti Martinje, a krštenje mošta u vino jedna je od najpoznatijih tradicija tog blagdana. 

Za navedeno krštenje mošta potreban je vinski biskup, a najpoznatiji i najzaposleniji posljednjih desetak godina u BBŽ-u je Tomislav Matić, viši kustos Gradskog muzeja u Bjelovaru s kojim smo razgovarali upravo o toj temi. 

-Sve je počelo dok sam još imao 17 godina u ulici s dečkima s kojima sam odrastao. To je došlo spontano, na televiziji smo to vidjeli i jedan prijatelj je imao brajdu od djeda i mi smo napravili svoje prvo vino i na kraju smo to vino krstili, to je bio moj početak – prisjeća se Matić i nastavlja. 

Biskupsko ime

-No, puno ozbiljnije počelo je prije 20-ak godina, kada sam bio pozvan od strane Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije na njihov skup vinskih biskupa, tamo sam odabrao i svoje biskupsko ime, a to je Tomina 1. biskup Bilogorsko-Martinački. Tomina 1. jer sam prvi Tomina za sada, Martinac zato što imam u Martincu vinograd i klijet – priča nam Matić koji je ovih dana iznimno zaposlen. 

-Jedne godine sam 42 puta krstio mošt u vino i to u periodu od dva tjedna. Dakle, tjedan prije Martinja i tjedan poslije Martinja. To je bilo jako naporno, znao sam u jednom danu imati po 6-7 krštenja. A na svakom krštenju moraš i kušati vino, no u tim danima imam vozača pa nema brige – kaže nam Matić koji će ovih dana opet biti iznimno zaposlen. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!