Velika Trnovitica slavi rođendan: Za novorođenčad izdvajaju 1500 eura, najmlađi su dobili vrtić, a sada se svi napori ulažu u modernizaciju ceste do Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svečano je danas u Velikoj Trnovitici. Slavi se Dan ove Općine i Dan župe sv. Martina Biskupa, a tim povodom u domu u samom središtu mjesta okupili su se brojni uzvanici iz političkog, gospodarskog i društvenog života. Kako i priliči, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, načelnik općine Ivan Marković prisjetio se dostignuća iz prethodnog razdoblja.

– Ove godine smo otvorili dječji vrtić. Riječ je o područnom odjelu garešničkog vrtića koji je otvoren u obnovljenom objektu za čiju smo obnovu izdvojili gotovo 300 tisuća kuna. Vrtić je pun, pohađa ga 20 mališana što je najbolji pokazatelj da smo išli u dobru investiciju – istaknuo je na samom početku svog obraćanja načelnik Marković osvrnuvši se i na brojne nedavno realizirane komunalne projekte. Riječ je o ogradi oko groblja u Novoj Plošćici, uređenju oko mjesnog doma u Velikoj Mlinskoj, izgradnji nogostupa u Velikoj Trnovitici koji je pred samom dovršetkom, održavanju nerazvrstanih cesta, a posebno se dotakao širenja vodovodne i plinske mreže. Kako je pojasnio, nakon što bude obavljen tehnički pregled vodovoda, ukupna dostupnost plina i vode mještanima ove općine bit će 80 posto.

Unatoč brojim realiziranim projektima, trn u peti ove općine i dalje je županijska cesta prema Bjelovaru koja je u vrlo lošem stanju.
– Nažalost, županijska cesta nam je u izuzetno lošem stanju. Ova cesta je naša žila kucavica, a ovakvo njezino stanje koči razvoj naše općine. U nju se nikada nije ulagalo iako sam bivšem županu više puta ukazivao na ovaj problem, on ga je ignorirao. To je tada bio politički problem koji u budućnosti svi zajedno moramo riješiti – naglasio je načelnik Marković.

 

Ostanak mladih obitelji

 

Kada je pak riječ o javnim potrebama stanovnika, načelnik Marković nije krio ponos rekordno viskom naknadom koju ova općina izdvaja za svakog novorođenog mještanina.

– Za svako novorođeno dijete u Velikoj Trnovitici Općina izdvaja 10 tisuća kuna. Ove godine imamo 16 beba što je puno za našu općinu, a moram priznati da ne znam kada smo imali ovako lijepu brojku. Od nove godine ćemo taj iznos zaokružiti na 1500 eura. Za kupnju i adaptaciju nekretnine za mlade obitelji smo izdvajali 20 tisuća kuna, a taj iznos ćemo također zaokružiti na 3 tisuće eura. Vjerujem da će to biti poticaj mladima da ostanu živjeti na području naše općine. Boravak djece u dječjem vrtiću sufinanciramo s više od 80 posto ekonomske cijene. Ne zaboravimo ni jednokratne novčane potpore za naše osnovnoškolce, srednjoškolce, studente. Naši srednjoškolci imaju potpuno besplatan prijevoz, u osnovnoj školi imaju besplatne knjige, radne bilježnice i pribor. Za takve potpore smo ove godine izdvojili 20 tisuća eura – kazao je načelnik Marković.

U ime načelnika i gradonačelnika okupljenima se obratio Boro Bašljan, načelnik Općine Hercegovac.
– Kada na televiziji gledamo strane serije, vidimo kako oni sela u Engleskoj i Njemačkoj prikazuju vrlo idealistički s dobrom infrastrukturom, vrijednom ljudima i bogatim sadržajima. Naše selo je prikazano kroz satiru gdje nas prikazuju kao krezube čudake koji žive na selima koja nemaju sadržaje, a ljudi vrijeme provode kroz međusobne svađe. Ipak, želim naglasiti kako i mi živimo u prekrasnim krajevima s malo lošijom infrastrukturom. U našim općinama se puno radi, dokaz tome je i Općina Velika Trnovitica u kojoj su realizirani brojni projekti, a na tome vam čestitam – kazao je načelnik Bašljan.

 

Općina koja se razvija

 

Da Općina Velika Trnovitica raste i razvija u svom je govoru ustvrdila i Marija Jungić, izaslanica predsjednika Vlade RH i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana.

-Nijedna vlada do sad nije više učinila za svoje građane od vlade Andreja Plenkovića. Posljednjih godina susreli smo se s brojnim izazovima – od covid krize preko potresa do rata u Ukrajini i globalnih poremećaja uzrokovanih tim ratom, no izašli smo jači no ikada. Snažne reforme i velike investicije jamac su i buduće stabilnosti. Također, županijske investicije na području Općine Velika Trnovitica posljednje dvije godine su se intenzivirale. Ova županijska vlast je podmirila troškove za tri kilometra županijskih cesta na ovom području, no znamo da je potrebno modernizirati i preostalih 12 kilometara. Svakako ćemo i dalje i na ovom području obnavljati onoliko koliko nam financije budu dopuštale. Ova općina raste i razvija se bilo da je riječ o gospodarstvu, obrazovanju ili kulturi. Naši poljoprivrednici donose plodove svog rada, naši obrtnici stvaraju kvalitetne proizvode, a naša djeca uče i rastu u poticajnom okruženju – poručila je zamjenica Jungić.

U svom govoru se na razvoj osvrnuo i Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik

– Pred nama je novi proračun, a on će biti usmjeren u očuvanje standarda naših građana. S druge strane, bit će razvojan i omogućit će našem gospodarstvu brži i jači razvoj tijekom iduće godine. Što se tiče ceste o kojoj je danas bilo puno riječi, moram reći kako se na cestama naše županije zaista se puno radi. Vjerujem da će, uz poticaj načelnika Markovića prema premijeru Plenkoviću koji ga u svakoj prilici podsjeća na cestu od Bjelovara prema Trnovitici, i ta cesta doći na red – kazao je Totgergeli čestitavši svim mještanima Općine Velika Trnovitica Dan Općine i Dan Župe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!