112 djeci u Bjelovaru pokazao kako se nositi s katastrofama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Poplava, potres, erozija tla. Sve to se na modelima simulacije katastrofa danas pokazalo u Bjelovaru u sklopu nacionalne kampanje Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i provođenja aktivnosti projekta “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa”, a kako bi građani, u prvom redu djeca kojoj je aktivnost bila namijenjena, u slučaju katastrofa bili spremni.

-Mislim da je razina spremnosti na zadovoljavajućoj razini bez obzira na događaje zadnjih godina bez obzira na sve što nam se dogodilo poput korone i olujnog nevremena – kaže voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar Željko Vukoja.

Željko Vukoja

 

Od tri prikazane katastrofe (erozija tla, potres i poplava) bjelovarskom području najviše prijeti potres u kojem je najbitnije biti smiren.

-Najvažnije je zadržati sabranost, kada traje najvažnije je skloniti se pod čvrsti objekt, primjerice ispod stola ili okvira vrata, a kada potres prođe onda se izlazi van na otvoreni prostor gdje nema opasnosti – savjetuje Vukoja.

Djeci koja su unatoč kiši došla na bjelovarski korzo se na modelima pokazalo kako djeluje potres, ali i kako napreduje poplava na mjestima sa i bez brane. Kako bi bili što spremniji osmišljena je i igra Zemlja rizika za osnovnoškolce kroz koju se na zabavni način uče ponašati za neke od katastrofa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!