Toni iz Velike Pisanice našao se među dobrim ljudima koji su ukazali na važnost zdrave prehrane!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA – Toni Zvonar iz Velike Pisanice sudjelovao je u programu sCOOLFOOD Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a glavni cilj tog programa jest ukazati na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja, odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine. Kroz program se promiče holistički pristup djetetu, odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji.

– U program sam se učlanio u Osnovnoj školi Velika Pisanica u koju više ne idem jer sada sam 1. razred srednje Tehničke škole u Bjelovaru. Naša učiteljica u osnovnoj školi program je otvorila i predstavila nam ga, a ja sam se zainteresirao jer je tema bila zdrava prehrana i priroda – rekao je Toni.

Toni nam je otkrio zašto je, po njemu, zdrava prehrana danas važna.

– Ljudi definitivno u današnjem svijetu jedu previše nezdrave hrane, a ne znaju koliko je zdrava prehrana važna. Ona nam donosi zdrav metabolizam i daje nam snagu da možemo odraditi neki trening ako možda nešto treniramo od sportova, a snagu nam može dati i za bilo kakav drugi fizički posao – dodaje Toni.

Toni zna da je recept za zdravu prehranu upravo mamina kuhinja.

– Volim jesti sve domaće, posebno ono što mama kod kuće pripremi za moju obitelj i mene – rekao je Toni Zvonar.

Inače, Tonijevi roditelji imaju OPG, uzgajaju voće i povrće, a on im svakodnevno u tome pomažem.

– Moji roditelji imaju OPG, uzgajamo raznovrsno voće i povrće, a samo neki od primjera su paradajz, paprika, lubenica. Roditeljima i pomažem vani kada je potrebno, nedavno smo završili sadnju jagoda – dodaje.

Toni se bavi i sportom, točnije trenira nogomet, a jako dobro zna koliko mu zdrava prehrana olakšava treninge.

– Bavim se nogometom, zdrava hrana mi daje snagu prije utakmice. Svako jutro pojedem i jaja jer su zdrava – navodi Toni.

– Imam planove za budućnost. Prije svega bih volio biti nogometaš, ali ako u tome ne uspijem, onda bih volio biti građevinski tehničar za što se i školujem – kaže Toni Zvonar.

Za kraj Toni ima i savjet za sve mlade koji su sa zdravom prehranom i dalje na “vi”.

– Današnji način prehrane jednostavno nije dobar. Previše se djece nezdravo hrani, a k tome mnogi i puše. Porazan je podatak da je u Hrvatskoj više od 50 posto djece pretilo. Djeca bi se zato trebala baviti sportom, neovisno o tome jesu li trenutačno pretili ili mršavi, trebaju probati. Naravno, uz rekreaciju, moraju se zdravo hraniti – zaključio je Toni.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!