Hrvatska ih ima mnogo, a bez njih svijet ne bi bio isti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom rođendana američke glumice i izumiteljice Hedy Lamarr, svakog se 9. u studenom održava Međunarodni dan izumitelja. Lamarr je tijekom Drugog svjetskog rata prijavila patent upravljanja torpedom putem izmjenjivih frekvencija što je presretanje torpeda učinilo nemogućim. Iako njen izum nije bio korišten tijekom rata, tehnologija koju je izmislila ključna je za upravljanje frekvencijama te bez nje današnji Wi Fi ne bi bio moguć.

Hrvatska se također može pohvaliti izumima koji su mijenjali svijet. Najpoznatiji od njih su definitivno padobran koji je 1617. izumio Faust Vrančić, brzinomjer Josipa Belušića, daktiloskopija Ivana Vučetića, preteča današnje forenzike te naravno automatska kemijska olovka Slavoljuba Penkale. U modernije doba, Hrvatska se može pohvaliti izumiteljem Tomislavom Uzelcem koji je izumio AMP MP3 Playback Engine koji je evoluirao u MP3 Player te promijenio način na koji se slušala glazba krajem dvadesetog stoljeća.

Što se tiče izumitelja na području Bjelovara, kontaktirali smo Marijana Radaneca koji je prije desetak godina preplavio televizijske i internetske medije svojim generatorom koji iz obične vode izvlači plin kojeg koristi kako bi pokretao vozilo. Osim generatora, izmislio je i “Micro Lubrico” integrirani biokomposter te “Marinezu” – povrtnu zamjenu za majonezu. Nakon generatora na vodu, biokompostera i Marineze, Radanec se okrenuo osmišljavanju igara.

-Imam dvadesetak novih igara koje sam izmislio i koje danas distribuiram po kampovima na moru i drugim našim turističkim destinacijama.

Za svoje igre kažu da su hit na moru, a provodi i radionice po školama u kojima se trudi spojiti recikliranje i sport, budući da je i sam ekološki osviješten. Dotakli smo se generatora pomoću kojega se vozio na vodu.

-To je dosta stara priča. Gledajte, trebalo je napraviti atest na to za što su me tražili dvjestotinjak tisuća kuna i to si ja nisam mogao priuštiti. Međutim, nešto sam prodao Kinezima, a nešto sam prodao u okolne zemlje koje još nisu u Europskoj uniji pa ne vladaju zakoni vezani uz atest. No, od svih izuma igre su nadvisile sva očekivanja.

Zaključio je Radanec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!