OPG Žabić unatoč izazovima svoju agrarnu budućnost vidi u ovčjem mlijeku i mesu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

STARA PLOŠĆICA – Marko Žabić iz Stare Plošćice je prije deset godina preuzeo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i tako nastavio obiteljsku tradiciju ovčarstva. Na njegovom je imanju sada oko 400 grla travničke pramenke, a Žabići imaju kombiniranu proizvodnju jer prodaju i janjce i mlijeko. Rade i sir od ovčjeg mlijeka, ali samo za sebe u vremenu kada prestane otkup, a prije nego ovce zasuše. Interesa za kupnju ovčjeg sira bi bilo, ali za preradu nemaju kapaciteta.

-Lakše nam je da ništa ne prerađujemo nego da sve mlijeko predamo mljekari. S njima imamo ugovor, zadovoljni smo otkupnom cijenom i tako nemamo troškova s preradom, a i nema radne snage. Za preradu treba više ljudi, to treba i znati i imati iskustva s tim – tumači razloge zbog kojih se nisu okrenuli preradi i prodaji mlijeka i mliječnih prerađevina izravno kupcima mladi uzgajivač.

I dok s plasmanom i cijenom ovčjeg mlijeka nemaju problema i to im je siguran prihod, janjci su već druga priča i to unatoč tome što je mnogima janjetina omiljeno jelo. Stabilnog i osiguranog tržišta nema već je to stalna borba.

-Nema sigurnog plasmana, svake godine se mijenjaju kupci i ta nesigurnost tržišta je jedan od većih problema u ovčarstvu – ističe Žabić.

No, nije nesigurno tržište jedini izazov ovčarstva danas.

-Ima troškova u kojima se baš i ne vidimo. Problem je sa zemljom, mi imamo oko 30 rali, trebalo bi nam minimalno 150 rali pašnjaka – kaže Žabić.

Zemlje, pogotovo većih parcela na njihovom području nema, pa hranu za ovce moraju kupovati što im poskupljuje proizvodnju. Unatoč tome isplativosti u ovčarstvu ima, pa ne čudi da je dio stočara krave zamijenio ovcama.

-Mislim da nema tolikih troškova kao s kravama. Mi moramo više ulagati možda 4-5 mjeseci više tijekom hladnijeg vremena kada troškovi ‘pojedu janjce’, ali opet nešto mora biti, mora ostati čistog novca. Zarade ima, ne mogu reći da nema – navodi naš sugovornik.

Upravo zbog toga što kada se podvuče crta račun nije u crvenom, Bjelovarsko-bilogorska županija po broju ovaca drži visoko treće mjesto, više ih pase jedino u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji. Žabići su svoju računicu pronašli u mlijeku i janjcima jer uvijek nešto od toga bolje prođe.

-Sam sebi kažem da nema kombinacije mlijeka i mesa, da se ne bih time bavio – iskren ne Marko Žabić.

Ovako ne samo da se bavi već i svoju budućnost vidi u ovčarstvu iako stado ne planira povećavati.

-Mislim da nam je ovaj broj dosta jer je teško pronaći radnike, a to je velika obaveza – kaže Žabić.

No, jednako tako ne planira ni smanjivati, pa će njegovim gospodarstvom i dalje šetati 400 ovaca.

Foto: Ovčarstvo Žabić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!