Preminuo je Pero Kvesić, poznati novinar, književnik i ‘tata’ Letećih medvjedića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon duge i teške bolesti, u 74. godini života, svijet je napustio hrvatski novinar, književnik i scenarist Pero Kvesić.

Rodio se u Zagrebu 1950. godine. Od svoje 5. do 14. godine živio je s obitelji u Bjelovaru. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija bio je urednik u “Omladinskom tjedniku”, “Studentskom listu” i “Tjednom listu omladine”, a bio je i u ekipi koja je pokrenula omladinski klub Jabuka. Nakon dužeg boravka u SAD-u bio je glavni urednik omladinskog lista “Polet” i časopisa “Pitanja”.

“Polet”, tadašnje glasilo Saveza socijalnističke omladine Hrvatske – nakon stanke od 1969. ponovo je počeo izlaziti 1976. s novom redakcijom i glavnim urednikom Perom Kvesićem. Redakcija je veći broj stranica “Poleta” posvetila temama koje su onda zanimale mlade: stripu, rocku, fotografiji, filmu i raznim oblicima supkulture. Recept je upalio i list se počeo prodavati u ozbiljnim tiražama, i postao od dosadnoga suhoparnoga političkog glasila doista rado čitana novina.

U sedamdesetim godinama je redovno surađivao u magazinu “Start”. U osamdesetima je bio samostalni umjetnik, četiri godine bio je tajnik društva književnika Hrvatske, pokrenuo biblioteku i časopis “Quorum”.

Objavio je velik broj proznih djela među kojima su najpoznatije zbirke pripovjedaka “Uvod u Peru K.” (1975.), “Mladi K.” (1983.), “Uspomene urednika erotskog magazina” (2003.) i “Vrijeme rata i razonode” (2014.), te romane “Što mi rade i što im radim” (1984.), “Rent-a-car express” (2000.) i “Stjecaj okolnosti” (2002.). Objavio je i nekoliko zbirki pjesama te nekoliko romana za djecu i slikovnica.

Autor je, začetnik i kreator likova i crtane serije “Mali leteći medvjedići” zajedno sDušanom Vukotićem i Nevenom Petričićem.

Rado je gostovao u Bjelovaru, gradu svog djetinjstva.

-Ljubav prema pisanoj riječi rodila se upravo u Bjelovaru i moram reći da sam imao jako dobro gnijezdo iz kojeg sam kasnije mogao samostalno poletjeti i stvarati – kazao je na književnom susretu s Bjelovarčanima 2017. godine.

Foto: Zvono.eu


PODIJELI S PRIJATELJIMA!