[FOTO] Otvorenjem Veteranskog centra u Daruvaru branitelji dobili prostor koji zaslužuju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posljednja, ali i najveća podružnica Veteranskog centra otvorila je svoja vrata hrvatskim braniteljima u ponedjeljak, a predsjednik Vlade RH Andrej Plenković najavio je na svečanosti otvorenja da je u planu izgradnja novih podružnica.

Daruvarska podružnica prostire se na površini od deset hektara, a u njoj se nalazi 105 soba za 200 korisnika, kao i pet soba za 100-postotne invalide s njegovateljima. Jedina je od podružnica koja je izgrađena otpočetka, a ne kao dogradnja ili proširenje postojećih objekata kao što je slučaj u Petrinji, Sinju i Šibeniku.

Na otvorenju se čulo da će se otvoriti i 50-ak novih radnih mjesta te da je ukupna vrijednost izgradnje i opremanja daruvarske podružnice 14 milijuna eura. Centar je smješten na mirnoj, šumom okruženoj lokaciji, koja je istovremeno blizu gradskog centra i svakodnevnih društvenih sadržaja, a u neposrednoj blizini nalaze se zdravstvenorehabilitacijski, sportsko-rekreacijski i turistički sadržaji, što pruža komplementarnu programsku infrastrukturu i osigurava visok stupanj kvalitete skrbi.

U veteranskom centru na jednom mjestu osigurava se provedba programa koji obuhvaćaju rehabilitacijske, sportske i rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti na kojima će gostovati predavači iz različitih područja i umjetnici.

U sklopu svakog veteranskog centra postoji i spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata, a u centrima će se na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Dodao je i da je Veteranski centar istovremeno i centar razvoja u kojima se pruža savjetodavna pomoć, edukacije kroz različite radionice, seminare, treninge, osnaživanje potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da je politika vlade prema braniteljima konzistentna te da je u plan izgradnja još podružnica i to putem EU fondova. Projekt izgradnje i opremanja četiri podružnice Veteranskog centra vrijedan je 45 milijuna eura, pri čemu je 85 posto investicije financirano iz EU fondova. Otvorenju su, među ostalim, nazočili i ministar regionalnog razvoja Šime Erlić i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jadroković.

Čestitavši Ministarstvu hrvatskih branitelja na osmišljavanju i dovršetku ovog hvalevrijednog i iznimno važnog projekta, Jandroković je naglasio važnost trajne zahvalnosti i sjećanja na žrtvu koju su podnijeli svi hrvatski branitelji i njihove obitelji u Domovinskom ratu, stvorivši tako temelje današnjeg međunarodnog položaja Hrvatske. Istaknuo je kako su projekti izgradnje veteranskih centara još jedan dokaz trajne predanosti skrbi za hrvatske branitelje.

Kako je i ovaj projekt sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, predsjednik Jandroković zaključno je istaknuo važnost nastavka učinkovitog korištenja europskih sredstava u cilju daljnje kvalitetne i sveobuhvatne skrbi za braniteljsko-stradalničku populaciju i u budućnosti.

Projekt „Uspostave veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“, ukupno vrijedan 45 milijuna eura, sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85%. Unutar centara se braniteljsko-stradalničkoj populaciji iz Domovinskog rata na jednom mjestu pruža sveobuhvatna skrb kroz posebno prilagođene programe. Usluge centra u Daruvaru, poput psihosocijalnog osnaživanja korisnika centra, njihove tjelesne rehabilitacije, afirmiranja potencijala za zapošljavanje i poduzetništvo, te raznih edukacija i radionica, predstavljaju dodatnu kvalitetnu nadogradnju postojećeg sustava skrbi.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!