Miljenko Jergović dolazi u bjelovarsku knjižnicu. Evo detalja…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Narodnu knjižnicu ‘Petar Preradović  u srijedu (15. studenog)  dolazi Miljenko Jergović, poznati književnik, novinar i publicist.

Bjelovarskoj će publici predstaviti svoja dva najnovija književna ostvarenja: Imaginarni prijatelj i Mudrost poraza, ludost pobjede. Više o gostovanju rekao nam je moderator Siniša Krpan.

– U srijedu, 15. studenog u 19 sati, za sam završetak Mjeseca hrvatske knjige imamo doista jedno veliko gostovanje. Mislim da doista ništa više nismo mogli poželjeti. Naime, u grad nam dolazi Miljenko Jergović. Svi koji prate literaturu, koji prate knjigu i koji čitaju znaju koliko Jergović znači, ne samo za hrvatsku književnost, već za književnost ovih prostora. Svuda je popularan i čitan, stoga smo sigurni da će taj susret biti jako posjećen i atraktivan – kaže nam Krpan.

Gostovanje se odvija u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a Jergović će po prvi put bjelovarskoj publici predstaviti svoja dva nova djela.

– Prva knjiga je knjiga Imaginarni prijatelj. To su zapravo njegovi kratki eseji u kojima nastoji na jedan način, u formi kratkih eseja na otprilike stranicu-stranicu i pola, predstaviti likove iz svijeta književnosti, stripa, animiranog filma… Pokušava objasniti što ti likovi za njega znače, kako se on u njima pronalazi i koja je njihova važnost. Čak 157 likova je skupljeno u ovoj njegovoj knjizi, a više će nam otkriti u srijedu – pojašnjava nam moderator ovog susreta.

Prema Jergoviću, ovi njegovi tekstovi su subjektivni, stoga dozvoljava neslaganje s njegovim viđenjima likova koje opisuje među kojima su Alan Ford, knez Miškin iz Idiote te poznati animirani junaci poput Pink Panthera.

– Druga knjiga o kojoj ćemo govoriti je knjiga Mudrost poraza, ludost pobjede. Za one koji možda ne znaju, Miljenko Jergović je veliki nogometni fan. Strašno voli nogomet, tako da je prošlo Svjetsko prvenstvo u Kataru na kojemu je Hrvatska ostvarila još jedan veliki rezultat je promatrao poprilično ostrašćeno. U ovoj knjizi pokušava objasniti što nogomet za njega znači i zašto je ta igra, koja je toliko popularna i za koju se kaže da je najvažnija sporedna stvar na svijetu ponekad i veća od života – pojasnio nam je i tematiku drugog djela naš sugovornik.

Krpan napominje da Jergović, iako započinje prvim Svjetskim prvenstvom kojeg se sjeća još kao osmogodišnjak, ne ostaje samo na nogometu, već se dotiče i nekih važnih životnih pitanja. Svi posjetitelji predstavljene knjige moći će i kupiti, stoga požurite po svoj primjerak potpisane Jergovićeve knjige!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!