Nema toga što ne mogu otpjevati, osvajaju medalje, a najdraži su im nastupi u rodnom gradu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U grad Bjelovar u listopadu je iz Novigrada u Istri stigla zlatna plaketa. Radi se o zaslugama bjelovarskog ženskog pjevačkog zbora Vox feminae koji je s visokih 92 boda osvojio prvo mjesto na 56. izdanju susreta hrvatskih pjevačkih zborova. Više o samom zboru, repertoaru, postignućima i planovima za budućnost rekla nam je predsjednica Zbora Valentina Vedriš.

– Ženski pjevački zbor Vox feminae osnovan je 2016. godine na inicijativu bivših učenika Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara. Ideju je dobio naš profesor Ivan Mihajlović koji je okupio onu prvu postavu i vodio taj zbor nekoliko godina te smo s njime osvojili one prve zlatne medalje – priča Vedriš.

Mihajlović se umirovio, a zbor je preuzeo Maestro Matija Fortuna. Nažalost, stigao je covid-19, a Fortuna se preselio u Austriju. Kao i ostatak svijeta u globalnoj pandemiji, Voxice su pauzirale dvije godine, nakon čega zbor preuzima križevački dirigent Ozren Bogdanović s kojim su osvojile i srebrenu i zlatnu plaketu.

Zbor trenutno broji 25 članica, a budući da su to sve žene i djevojke uvijek netko ima bračnih, životnih ili majčinskih obaveza, priča nam predsjednica zbora i dodaje kako se uvijek vrte oko tog broja 25, makar bi bilo lijepo i da ih je više.

Iako su neke od članica amaterke, poznavanje notnog pisma je imperativ. Višeglasno pjevanje je kompleksno, stoga bez glazbenog obrazovanja ne ide.

– Naš repertoar je takav da zahtijevamo, odnosno, jedan od uvjeta je da se poznaje notno pismo. Znači, barem nešto od glazbene škole treba postojati budući da je naš repertoar takav da idemo brzim tempom, stvari su kompleksne i radi se o višeglasnom pjevanju što je jednostavno nemoguće popratiti nekome tko ne zna čitati note – kaže naša sugovornica.

Problem s kojim se zbor često susreće jest mali repertoar za ženske zborove. Predsjednica nam objašnjava kako se stvarno namuče prilikom traženja pjesama za natjecanja, budući da moraju zadovoljiti određene parametre.

Širok repretoar

– Mi smo u ovom našem razdoblju od sedam godina zaista pjevali stvarno sve. Od onih ranih povijesnih razdoblja glazbe do suvremenih domaćih i stranih autora, do modernih autora, obrada, aranžmana koje su za nas pisali autori… Jednostavno, reći ću da nema toga što mi ne možemo izvesti. Naravno, za različite stvari potrebno je različito vrijeme da se nešto savlada – priča nam.

Unatoč manjku literature, mnoštvo rada, truda, suradnje, traženje uvijek urodi plodom te ona uvijek nađe svoj put prema Voxicama koje se uvijek trude izabrati ono što vole pjevati.

– Reći ću da nam, recimo, folklor ne leži. Naš izražaj ne ide u tom smjeru. Više volimo modernije stvari, osim onih klasičnih povijesnih od renesanse do srednjeg vijeka. Svašta smo pjevale i prošle i to nam ide i to je repertoar koji volimo, klasika nam ide, s tim da tu ima podosta mali izbor za ženski zbor.

Budući da mnogo članica ima prijatelje glazbenike, nije rijetkost da upravo od tih prijatelja pristižu note, linkovi, tekstovi te svi ostali mogući oblici glazbene literature za potencijalnu izvedbu.

U svojih sedam godina djelovanja, Vox feminae može se pohvaliti brojnim nastupima i plaketama. Na Hrvatskom susretu pjevačkih zborova su, primjerice, bile svake godine, a nastup na njemu osigurava se pobjedom na županijskom natjecanju. Tako su ih pobjede na županijskom natjecanju dovele su do osvajanja i tri zlatne i jedne srebrne plakete na državnoj razini te jedne srebrne na međunarodnoj razini.

Najrecentnija od tih plaketa upravo je ona zlatna, koja je iz Novigrada u Bjelovar stigla u listopadu ove godine. Inače, upravo su na tom natjecanju bile jedini ženski zbor u jakoj konkurenciji miješanih zborova.

 – Pripremale smo se dosta malo. Neću reći da nas je iznenadilo, mi smo stvarno dale sve od sebe i možemo reći da smo bile jako kvalitetne, ali išlo nas je jako malo. Išlo nas je 19 što je stvarno na rubu da nismo zbor jer 16 članova na dalje čini zbor – priča Vedriš.

U Novigrad su, kažu, išle bez očekivanja, no znale su da moraju dati sve od sebe te da tih nekoliko minuta sve mora zvučati savršeno.

– Dobile smo najveći broj bodova ispod Grand Prixa! To je najveći naš uspjeh do sad, a bilo nas je najmanje i to je nešto zbog čega nam je posebno drago – ističe voditeljica bjelovarskih zborašica.

Pripreme za Novigrad bile su, kao i uvijek, kaotične. Uz sve obveze koje 25 individualnih ljudi ima, nemoguće je okupiti cijeli zbor na svakoj probi, ali predsjednica Vedriš nam ističe kako je motivacija bila na razini te su svi bili spremni raditi za isti, zajednički cilj, a to je predstavljati boje grada Bjelovara na državnoj smotri.

– Mislim da grad Bjelovar zaslužuje da ima zbor takav i nas koje možemo bilo gdje nastupiti. Voljele bismo i nastojat ćemo nagodinu više nastupati u Bjelovar. Sad idemo u projekt sa glazbenicima grada Bjelovara i već za ovaj Advent imamo tri nastupa – dodaje.

Tako ćete ovaj prosinac Vox feminae moći poslušati na paljenju prve adventske svijeće, dok će kasnije tijekom adventa održati i jedan koncert s bjelovarskim glazbenicima te jedan koncert u crkvi o kojima će više informacija biti objavljeno uskoro. Iz zbora ističu kako su im upravo koncerti u Bjelovaru od iznimne važnosti jer osim što vole nastupati pred domaćom publikom, smatraju da ženski pjevački zborovi nisu dovoljno popularni u gradu i šire, stoga im je vrlo važno upoznati sugrađane upoznati sa svojim radom.

Postoji još mnogo natjecanja i manifestacija na kojima bi voljele sudjelovati, no kao i mnoštvu drugih udruga, teško im je financirati sve te troškove. Naglašavaju kako bez potpore Hrvatskog sabora kulture, Grada i Županije ne bi mogli ništa.

Potpora lokalne zajednice

– Naravno da bismo išle. Išle bi sim, išle bi tam, no kad se sve zbroji i oduzme radimo prioritete. Važno nam je da sudjelujemo na manifestacijama u svom gradu, da sudjelujemo i u glazbenom ljetu, na Adventu, za Dan grada… To nam je nekako prioritet za nagodinu, da odradimo ono što smo dužne svom gradu – naglašava Vedriš.

Budući da su neprofitna udruga, stalno se javljaju i prate natječaje kako bi si što više olakšali funkcioniranje, međutim niti trud koji ulažu, niti rezultati koje postižu nisu ostali neprimijećeni. Tako Voxice uživaju i podršku iz Županije, kao i grada koji im je riješio veliki problem prostora za vježbanje, odnosno, probe.

– Mi svi živimo za to. To su sve žene koje su i obiteljske žene, poduzetnice, profesorice, doktorice, zubarke… Ima nas svih mogućih profesija, sa i bez djece, muževa, kućnih ljubimaca… Jedva uskladimo sve, no uspijevamo uskladiti. Atmosfera je odlična i odlično funkcioniramo, dobra smo ekipa! – zaključuje predsjednica Valentina Vedriš. Rad Vox feminaea možete pratiti na njihovim društvenim mrežama, a u slučaju da još niste upoznati s njihovim radom, svakako posjetite barem jedan od tri koncerta najavljena za prosinac.

FOTO: Facebook Vox feminae-ženski zbor


PODIJELI S PRIJATELJIMA!