[FOTO] Konferencija Kino mreže: ‘Nezavisna kina ključ su u filmskom opismenjavanju građana’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski KMC na čelu s ravnateljem Denisom Hladišem domaćin je Jesenske konferencije Kino Mreže Hrvatske koja okuplja 50 gradskih kina. 

Konferenciju koja će trajati od danas do petka, 16. studenog otvorio je ravnatelj KMC-a Bjelovar Denis Hladiš, a Krešimir Partl, tajnik Ministarstva kulture i medija istaknuo je važnost Konferencije. 

-Drago mi je da smo u Bjelovaru. Ovo je deveta godina od uspostavljanja Kino mreže. 2011. godine smo počeli ovu suradnju iz Ministarstva kulture i medija kada je krenuo veliki sveobuhvatni projekt digitalizacije nezavisnih kina. Danas možemo reći da je oko 94 posto nezavisnih kina digitalizirano. U zadnjih deset godina preko pet milijuna eura iz Ministarstva kulture uloženo je u opremanje nezavisnih kina – kazao je, između ostalog, Partl te je dodao da su nezavisna kina ključ u filmskom opismenjavanju stanovništva. 

Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Kino mreže kazala je da će na Konferenciji biti prikazane tri projekcije. 

-Imat ćemo tri hrvatska filma. Uloga Kino mreže je i promovirati hrvatske filmove, ali i europske. Danas ćemo imati film ‘Sveta obitelj’, sutra je film ‘Snajka’, a treći dan ‘Samo kad se smijem’. Cilj nam je da dovodimo filmsku ekipu, tako da ne bude snimljen film i da oni s nama više nemaju veze. Primjer dobre prakse je Dnevnik Pauline P. gdje nas je distributer prvo pozvao na zatvorenu projekciju, prije nego li je film krenuo u kina i Kino mreža je tu bila kao partner i filmska ekipa je išla diljem Hrvatske. Na primjer u Slatini, gdje ima 10 tisuća stanovnika, tisuću djece je gledalo film – kazala je Fabric Fabijanac. 

Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra istaknuo je da s velikim zadovoljstvom sudjeluje na Koferenciji u Bjelovaru. 

-Što se tiče HAVC-a, fokus će biti na suradnji sa članovima Kino mreže, a posebni naglasak će biti na filmskoj edukaciji. Kolegica koja vodi taj program kod nas će predstaviti naše aktivnosti i planove za budućnost – kazao je ravnatelj Marcich. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!