Udruga OSIT: ‘Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama u prostorijama Crvenog križa održala je okrugli stol na temu “Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku”. Riječ je projektu pod nazivom “Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga” koju provode u suradnji s Uredom za udruge Vlade RH i Hrvatska udruga odnosa s javnošću.

– Projekt je vrijedan 3 180 eura i namijenjen je izlaženju izlaženju i većoj komunikacijskoj podršci, otvaranju novih komunikacijskih i digitalnih kanala i prezentaciji rada udruge – rekao nam je Mario Blaha, voditelj projekta i dodao kako će tijekom projekta snimiti desetak video spotova na temu kako osobe s intelektualnim teškoćama mogu odrađivati jednostavnije radne zadatke i time pokazati da su i oni sposobni pomoći u različitim poslovima na raznim radnim mjestima.

– U agenciji za PR i marketing Colloco snimili smo što bi osobe s intelektualnim teškoćama mogle raditi u uredu, zatim smo bili u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” u Bjelovaru gdje je dvoje korisnika odrađivalo bibliotekarske zadatke oko posuđivanja knjiga, administracije te čišćenja i slaganja polica. Bili smo u Hrvatskom društvu Crvenog križa grada Bjelovara gdje su naši korisnici pokazali tu svoju empatiju, odnosno, stranu u kojoj oni kao marginalizirana skupina isto mogu doprinijeti i pomoći drugima – kaže Blaha.

Tako su OSIT-ovci sudjelovali u akciji Crvenog križa Solidarnost na djelu, a bili su i u Kasačkom klubu grada Bjelovara gdje su obavljali poslove vezane za brigu o konjima, dok su u Caritasu Župe sv. Antuna pripremali objede korisnicima pučke kuhinje.

Financijska podrška osigurana je od strane Ureda za udruge Vlade RH, dok je Hrvatska udruga za odnose s javnošću osigurala stručnu komunikacijsku podršku u obliku savjetnika mentora za odnose s javnošću. Iz udruge žele potaknuti razvoj empatije u društvenoj zajednici i time motivirati poslodavce da zapošljavaju osobe s intelektualnim teškoćama.

U projektu sudjeluje 40 osoba, od 23 do 70 godina starosti iz Bjelovara i šire okolice, a konačni cilj je vrlo jasan.

– Ono što želimo prikazati i pokazati je da osobe s intelektualnim teškoćama mogu izići iz sustava, ne trebaju ovisiti o socijalnoj pomoći, invalidnini i ostalim dodacima, već putem svog rada mogu zaraditi i ostvariti svoje temeljno pravo, odnosno, pravo čovjeka na rad – proučio je Blaha.

Često se osobe s intelektualnim teškoćama doživljava kao osobe s posebnim potrebama, ja to ne doživljavam tako, ja bih rekao da smo mi ostali osobe s posebnim potrebama. Mi trebamo imati najnovije mobitele, najnovije tenisice, lijepe aute, skupu odjeću, hoćemo ići na skupa mjesta… To su posebne potrebe, osobe s intelektualnim teškoćama trebaju osnovne, iskrene potrebe, otvoreno srce, zagrljaj, ljubav, podršku i uvažavanje – zaključio je voditelj projekta Mario Blaha.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!