[FOTO] Učenice bjelovarskog TUPŠ-a briljirale na najelitnijem europskom turističkom natjecanju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

800 sudionika, 24 europske države, 12 natjecateljskih disciplina, 5 dana natjecanja, 2 predstavnice Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, osvojena 1 brončana medalja – tako se ukratko brojčano može opisati uspjeh Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar prošlog tjedna u gradu Vilniusu (Litva).

Dvije učenice Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar sudjelovale su ove godine kao natjecateljice na Međunarodnoj godišnjoj konferenciji i natjecanju u organizaciji AEHT-e, Europskog udruženja turističkih škola, u partnerstvu s Regionalnim centrom kompetencija iz Zaboka ReCeZa. Pripreme za natjecanje trajale su mjesecima, učenice su se marljivo pripremale i 6.11. otputovale u glavni grad države Litve- Vilnius, u pratnji mentorica Jasne Ivanišević, Vedrane Viljevac Barić te ravnatelja Dalibora Vukalovića. Nakon uvodne ceremonije, učenice su uparene sa svojim međunarodnim partnerima.
Sara Cindrić iz 3.d razreda, smjer slastičar, pripremala se vrijedno u praktikumu škole sa svojom mentoricom Jasnom Ivanišević za nastup u disciplini Pastry (Slastičarstvo). Sara je u Vilniusu uparena sa svojom partnericom Katharinom Holzfeind iz Austrije, a njihov zadatak bio je napisati recept na temu „A modern style dessert of choux pastry“. Radni jezik bio je engleski, a nakon detaljne razrade postupka, napisani recept predali su Povjerenstvu. Zanimljivo je da su u tom trenutku dobili “tajni sastojak” koji su morali ubaciti u napisani recept. Idućeg dana, slijedila je izrada slastice – djevojke su imale dva sata vremena da u stvarnim uvjetima, uz prisutnost Povjerenstva, naprave zadanu slasticu.

Sara i Katharina pokazale su predivan timski rad, znanje i vještine nisu ni bili upitni, a sve je rezultiralo osvojenom brončanom medaljom! Ako znamo da se u toj disciplini natjecalo 48 natjecatelja (učenika i studenata) iz raznih europskih zemalja, ova medalja za Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu Bjelovar ima zlatni sjaj!

Jednako su ponosni i na učenicu Mariju Štimec, učenicu 4.a razreda, koja se za svoj nastup u disciplini Tourist destination (Turistička destinacija) pripremala sa psihologinjom. Prije polaska, detaljno je istraživala grad Vilnius kao i sve čimbenike vezane uz turizam u tom gradu.

Na natjecanju, Marija je uparena sa svojim partnericama Melinom iz Belgije i Asjom iz Italije. Idući dan, partnerice su osam sati radile na temi koju su saznale dan prije, a to je “Multicultural Vilnius”. Trebale su na inovativan, stručan i zanimljiv način obraditi temu te ponuditi ideje kako obogatiti multikulturalni aspekt turizma u Vilniusu. Nakon iscrpljujućeg dana, idući dan su imale prezentacijski dio pred Povjerenstvom u trajanju od 15 minuta. Za nastup u ovoj disciplini potrebna je kombinacija stručnih, komunikacijskih i digitalnih vještina, kao i sklonost timskom radu. Marija je pokazala posjedovanje svega navedenog, bilo nam je jako drago vidjeti kako promiče svoje ideje, stavove, a i pomiče svoje granice. Kao i kod Sare, riječ je o velikom broju natjecatelja unutar discipline (oko 60) te je Marija ostvarila veliki uspjeh.

Zadnju večer održana je Gala svečanost na kojoj su bili objavljeni rezultati za sve natjecateljske discipline. Srca su bila puna ponosa na učenice Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, kao i na ostale učenike iz hrvatskih škola kada su se vijorile hrvatske zastave. Posebno emotivan trenutak bio je kada se Sara popela na pozornicu, s hrvatskom zastavom u rukama, a medalju oko vrata joj je stavila bivša učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Korina Novak. Naime, nastavnici i učenice Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar imali su tu čast da su Korinu, koja je u travnju ove godine kao učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar postala prvom predsjednicom mladih AEHT, gledali na pozornici uz bok predsjednice Europskog udruženja turističkih škola (AEHT).

Bravo za sve djevojke, za Saru, Mariju i Korinu. Bravo za hrabrost i ponos koji osjeća Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, a vjerujemo i cijela lokalna zajednica!

Tekst i foto: TUPŠ Bjelovar, prof. Andrea Petrić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!