Nova knjižnica postala je kulturna žila kucavica Garešnice i velika podrška zavičajnim autorima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Prije godinu dana otvorena je nova zgrada garešničke knjižnice kojoj je time ispunjen san sanjan dva desetljeća. Stara zgrada nije imala dovoljno prostora za knjižnu građu, nije imala ni pristup osobama s invaliditetom, ali ti skučeni prostorni uvjeti su bili najmanji problem. U podrumu se mogla vidjeti trava koja je probila, u jednom dijelu je bilo i vode, a vlaga koja je nagrizla zgradu ne samo da je predstavljala opasnost knjižnoj građi, već i samom objektu. Sada napokon imaju primjerene uvjete, više prostora u kojem su zadovoljniji i korisnici i djelatnici.

-Novi prostor nam je puno toga donio. Naš studijski odjel je zamišljen i kao višenamjenska dvorana i sve lijepo što se događa, predstavljanje knjiga, radionice, sve što se događa mimo redovnog rada i igraonice se odvija ondje – ne krije zadovoljstvo ravnateljica Hrvatske knjižnice i čitaonice “Đuro Sudeta” Garešnica Maja Dizdarević.

Garešnička knjižnica je posebno u posljednjih godinu dana slobodno se može reći postala žila kucavica kulture grada. Uz radionice i igraonice koje organizira, nastoji dati snažan zamah zavičajnim autorima i dati im mjesto za promociju i to ne samo kroz osiguravanje prostora na kojem će predstaviti svoja djela.

-U 2024. ćemo se uz pomoć Grada, a nadamo se i Županije ponovno naći u ulozi nakladnika. Namjeravamo izdati zbirku poezije “Pleter stihova” koju ćemo promovirati u sklopu proslave Dana grada. Unutar zbirke je 16 autora – otkriva Dizdarević i s ponosom ističe kako su neki od njih objavljivani u međunarodnim zbirkama, a neki su ušli u školske udžbenike.

No, osim promocije riječi i književnosti, knjižnica prostor daje i likovnoj umjetnosti, kako onoj koju stvaraju najmlađi građani, tako i onoj etabliranih umjetnika.

-Od srca zahvaljujem Mati Gereciju, našem akademskom slikaru koji svaki drugi mjesec ima novi postav. Uskoro očekujemo promjenu sadašnjeg postava, a nova tema će biti Moslavačka gora – kaže ravnateljica knjižnice.

Garešnička knjižnica ima dugu povijest, postoji već 136 godina. Na to će podsjetiti 21. studenog na točno godinu dana od otvaranja novog prostora prikazom videa o tome kako je nekada izgledalo knjižničarstvo u Garešnici.

-Kada je naša pučka čitaonica ugledala svjetlo dana krajem 19. stoljeća uvijek su se našle osobe koje su omogućile opstanak takve male čitaonice. S ovom novom zgradom nam nitko ne treba omogućavati opstanak, ali za opstanak su potrebni ljudi, a uvijek će se naći ljudi koji će čitati i uzeti u ruke knjigu, iako mi podupiremo i digitalna izdanja jer smo mi suvremena narodna knjižnica koja ide u korak s vremenom – ističe Dizdarević.

Hrvatska knjižnica i čitaonica “Đuro Sudeta” Garešnica s obiteljskim iskaznicama ima oko 750 članova. Nadali su se da će novi prostor dovesti do povećanja broja članova, ali kako zbog malog broja zaposlenih nisu uspjeli urediti knjižnu građu na studijskom odjelu to još trebaju ostvariti, a sada kada su kompletni i pojačani još jednom djelatnicom vjeruju da će ostvariti i taj cilj. Njihova su vrata uvijek otvorena svima, pa i onima koji nisu formalno članovi.

-Nas uvijek raduje kada netko dođe. Neki dan su bile dvije djevojčice, šesti razred osnovne škole koje nisu učlanjene, ali su ovdje pisale zadaću, poslije su u igraonici igrale društvene igre i zabavljale se s KUKU olovkom, a i to su naši članovi iako nisu formalno upisane – kaže Maja Dizdarević.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!