Večer nacionalnih manjina: Bogat program uključuje sudionike iz čak deset zemalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dijeli nas nešto više od tjedan dana od 15. Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, stoga su događaj na konferenciji za novinare javnosti najavili gradonačelnik Dario Hrebak, župan Marko Marušić, saborski zastupnik za češku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek te predsjednica Češke obeci Miruška Lončar.

Na ovom posebnom događaju, koji je po rasporedu 25. studenog u 19 sati, sudjeluje čak 14 kulturno umjetničkih udruga i društava koji će u Dvorani europskih prvaka predstavljati 10 različitih nacionalnih manjina.

– I Županija Bjelovarsko bilogorska i Grad Bjelovar zdušno podupiru Večer nacionalnih manjina pa tako i ovo 15. izdanje – rekao je Hrebak i dodao – Zajedničkim snagama podupiremo Večer nacionalnih manjina kao jednu krasnu i lijepu manifestaciju koja odražava bogatstvo i važnost nacionalnih manjina za grad Bjelovar, a isto tako i za Bjelovarsko bilogorsku županiju.

– Cilj je da manjine u Bjelovaru pokažu da svi mogu zajedno živjeti i raditi za boljitak naše županije, za boljitak našeg grada. Jedinstvena je to manifestacija u našoj zemlji i mi se time ponosimo – rekao je gradonačelnik.

Osim Grada koji je Večer nacionalnih manjina podržao s 10 tisuća eura, ovu manifestaciju podržava i Bjelovarsko bilogorska županija koja je u tekućoj godini za programe i aktivnosti nacionalnih manjina osigurala oko sto tisuća eura.

-Na području naše županije živi 21 od ukupno 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ponosan sam što je naša županija, gdje god da dođemo, uistinu jedan dobar primjer dobre suradnje s nacionalnim manjinama tako da je to svakako hvalevrijedno – rekao je župan Marko Marušić

– Večer nacionalnih manjina Bjelovar ne samo da je velika manifestacija i smotra nacionalnih manjina, oni su državna smotra, oni su smotra stvaralaštva nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj kako je i definirano u Savjetu za nacionalne manjine. – rekao je saborski zastupnik za češku nacionalnu manjinu Vladimir Bilak te naglasio kako je to plod rada Češke obeci i potpore koju dobivaju od Grada i Županije.

Počeli samo s pet društava i 80 izvođača u Domu kulture, malo po malo, sve se povećavalo te smo prešli u Dvoranu europskih prvaka – spominje Miruška Lončar, predsjednica bjelovarske Češke obeci.

– U ovih 15 godina nastupilo je 180 KUD-ova s 5 300 izvođača. Mislim da je to zaista jedna lijepa brojka. Po večeri nam dođe od 380 do 400 izvođača. – rekla je Lončar i dodala kako su do sad ugostili KUD-ove iz sedam zemalja čime je Večer nacionalnih manjina poprimila međunarodni karakter.

– Po tome je grad Bjelovar prepoznat kao grad tolerancije, isto kao i naša županija, te grad suživota na dobrobit svih građana – zaključila je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!