[FOTO] Škabrnja se prisjeća svojih žrtava: Nikad duža kolona sjećanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Godine su prošle, ali se ne zaboravlja. Svake godine, 18. studenoga, Škabrnja se pretvara u središnje mjesto okupljanja, gdje se zajedno sjećaju tih teških trenutaka i odaju počast žrtvama Domovinskog rata. Ovogodišnje obilježavanje bilo je posebno emotivno i svečano, a komemorativni program prošao je bez političkih govora, samo stihovi i pjesma.

18. studenoga 1991. godine, Škabrnja je postala poprište strašnog sukoba tijekom Domovinskog rata. Srpske paravojne formacije napale su ovo mirno selo. Tog dana u Škabrnji je ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Nakon rata još je 6 mještana stradalo od minsko-eksplozivnih sredstava. Do Oluje u Škabrnji je ubijeno 86 osoba. Civilno stanovništvo bilo je izloženo neviđenom nasilju, a mnoge obitelji su izgubile svoje najmilije. Taj dan ostao je duboko urezan u kolektivnoj memoriji Škabrnje, ali i cijele Hrvatske.

Središnji događaj obilježavanja bila je komemoracija na ulazu u Škabrnju, Ambaru odakle je sve i počelo, gdje su se okupio nikad veći broj ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan nje.

U ime Vlade RH došao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

U ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske stigao je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić.

Nakon komemoracije krenula je Kolona sjećanja „korak po korak“ do Spomen obilježja masovne grobnice.
Ovogodišnje obilježavanje 18. studenoga u Škabrnji jasno je pokazalo koliko je važno čuvati sjećanje na Domovinski rat i njegove žrtve. Škabrnja se ponosno prisjeća svojih heroja, a njihova priča služi kao podsjetnik na vrijednosti slobode, mira i zajedništva.

Škabrnja je primjer kako se zajedničkim naporima može prevladati najteža iskušenja i kako se žrtva ne zaboravlja. Neka sjećanje na Škabrnju i sve one koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske bude vječno živo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!