Kakav je plan za zatvoreni čazmanski deponij?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će prema medijskim napisima u 90-postotnom iznosu sufinancirati sanaciju tridesetak odlagališta otpada, a za to će izdvojiti ukupno više od 20 milijuna eura, a sve kako bi gradovi i općine uključujući one koji su svoja odlagališta zatvorili svoj komunalni otpad mogli odlagati. Sanacija kojih odlagališta će biti sufinancirana još nije poznato, pa tako ni hoće li neki euro kapnuti i do čazmanskog sada već bivšeg odlagališta otpada. Čazmansko odlagalište je zatvoreno prije tri godine, pa se komunalni otpad odvozi na Johovaču u Veliku Trnoviticu. Grad uređuje pretovarnu stanicu, a pred njim je i velik zahvat sanacije sada neaktivnog odlagališta u Čazmi.

-Imamo spreman projekt da ga kandidiramo za financiranje za sanaciju. To se iz nekih tehničkih razloga još nije dogodilo i sada čekamo da odlagalište krene u sanaciju – navodi čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

Iz današnje perspektive Pirak smatra da je zatvaranje bio loš potez.

-Nažalost nemamo svoje odlagalište jer kada smo usvajali prostorni plan prije nekih desetak godina nitko na svom području nije htio nove odlagalište na svom području. Željeli smo biti eko grad, da se riješimo svog smeća. Mislim da je to bila loša odluka u tom trenutku, ali građani su tako htjeli. Sada će sve biti skuplje, onaj tko prihvaća otpad koji nije s njegovog područja to mora naplatiti, sve ima svoju cijenu – pomalo je rezigniran gradonačelnik Čazme.

Čazmance čeka poskupljenje usluge, koliko će dublje morati posegnuti u džep ne zna se, ali kako je rekao Pirak ‘o tome ćemo svi biti na vrijeme obaviješteni’. Pred Čazmom je pak nimalo jednostavan zahvat sanacije odlagališta.

-Sanacija će vjerojatno biti vrlo skupa jer se ono nalazi na Ininom produktovodu što će sigurno poskupiti sanaciju, a to će zasigurno biti nekoliko milijuna eura – predviđa Pirak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!