Zove li se Kajgana kod Garešnica po popularnom jelu od jaja?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nekoliko kilometara od Garešnice, ali u sklopu samog grada, nalazi se selo Kajgana. Početkom tisućljeća, tamo je živjelo 300-tinjak stanovnika, sad ih je još i manje. No, oni koji tamo žive, pohvaliti se mogu kako žive u mjestu pomalo neobičnog, “jajastog” naziva.

-Iako se zove Kajgana, ne zove se po kajgani, jelu od jaja. Istraživala sam područje, jer i sama potječem iz Kajgane i moram priznati da nikad od nikoga nisam čula otkud Kajgani ime. Čak sam istraživala i arheološka istraživanja na tom području, ali ništa nisam otkrila – pojasnila nam je knjižničarka i tajnica Ogranaka Matice hrvatske u Garešnici Margareta Miloš.

Pa, iako sreće nije imala s otkrivanjem podrijetla imena, puno je čitala i informirala se, pa nešto neobično ipak zna.

– Ono što naslućujem prema pročitanim informacijama iz drugih knjiga, selo je dobilo ime po potoku. On teče prema Garešničkom Bestovcu kroz kajganska polja. No, ono što je zanimljivo je kako se i dan danas razlikuju potok i selo. Potok se izgovara kao kajgana, jelo od jaja, dok selo ima drugačiji naglasak – pojasnila nam je.

Pohvalila se i kako se tamo u svibnju održala prva Kajganijada u organizaciji Oldtimer kluba Kurbla iz Garešnica. Ta se ideja “kuhala” dugi niz godina.

– Naša članica Marija Puhović, pekla je kajganu na velikoj tavi na jednoj biciklijadi i kada je smućena jaja bacila na vrelu mast, kako se to tradicionalno peče, to se činilo impozantno. Biciklijada je s vremenom nekako splasnula, ali ideja o Kajganijadi je ostala – priča Boro Golenko, predsjednik Oldtimer kluba Kurbla.

Ove godine na taj se događaj odazvalo desetak ekipa iz Zagreba, Bjelovara, Garešnice i Kajgane.

– Išli smo na to da svatko donese zapisan recept sa svojom kajganom, pa ćemo za par godina skupiti te recepte u brošuricu i objaviti je kao “Kajganijada u Kajgani” – pojašnjava.

Zadovoljni su prvom manifestacijom, ali ne i datumom. Ove godine Kajganijada se održala 30. svibnja, na državni praznik kada su bila organizirana brojna druga događanja i možda nisu privukli dovoljno posjetitelja. Misle kako bi novi, drugačiji i posebniji datum, doveo do boljeg odaziva. Planiraju taj događaj pretvoriti u tradiciju, a nisu izostale ni nagrade.

– Nagrade za sve događaje koje organiziramo pokušavamo napraviti posebnim i unikatnim, pa smo ovom prilikom od male tave za jedno jaje napravili sat, a u pozadini je daščica za meso, koja se može odvojiti od sata i koristiti – kaže Golenko koji poziva sve da dogodine prate najavu za Kajganijadu i dođu pokazati svoje umijeće u Kajganu.

FOTO: Facebook Oldtimer klub Kurbla


PODIJELI S PRIJATELJIMA!