[FOTO] Makete malih vlakova, autobusa, tramvaja…oduzimaju dah i malim i velikim posjetiteljima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Turistička atrakcija u Virovitici oduzima dah i malim i velikim posjetiteljima. Radi se o jedinstvenoj izložbi maketa malih vlakova pod nazivom “Virovitica voli vlakove” koja se od 2015. godine nalazi na savršenoj lokaciji, točnije, u prostorijama Sindikata Hrvatskih željeznica na Željezničkom kolodvoru u Virovitici. Posjetitelji tako mogu na 300 metara kvadratnih pogledati oko 3.500 različitih modela vlakova, autobusa, tramvaja, a nekima se može i upravljati, što posebno veseli one najmlađe. Svi zainteresirani na izložbi mogu vidjeti i neke od povijesnih vlakova kao što je originalni model Orient expressa iz 1918. godine, Hellas Istanbul express, Jugoslavia express, Hrvatska Mimara i Jugoslovenska Mimara, model električne lokomotive Ote Horvata. Ovu turističku atrakciju – izložbu maketa malih vlakova pod nazivom “Virovitica voli vlakove”, prepoznala je i Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia. Izložbi je dodijeljena nacionalna godišnja nagrada Simply the best u kategoriji Kultura – zbirke i izložbe.

– Prvo je nas par došlo na kolodvor s idejom da dobijemo neki prostor kako bi se družili, ali Turistička zajednica grada Virovitice prepoznala je ono što radimo kao neku turistički zanimljivu atrakciju. Morali smo tada osnovati udrugu kako bi nas financijski potpomogli. Prvo smo se pridružili udruzi “Oto Horvat”, to su tada bili inženjeri, a nakon toga smo preuzeli udrugu i fokusirali se samo na vlakove i temu izložbe. Sada se zovemo “Društvo tehničke kulture Oto Horvat” – rekao je predsjednik udruge, autor i voditelj projekta te vlasnik maketa Goran Denac.

Otkriva Denac i koji su mu najdraži modeli koje posjetitelji mogu pogledati.

– Zanimljiv je tramvaj koji sam dobio kao klinac s nekih četiri godine, a koji je, i nakon igranja i svega, još uvijek funkcionalan. Vjerujem da zato što je od Mehanotehnike. Sljedeća stvar koja će svakako privući pažnju je šinobus koji smo nedavno uspjeli preraditi u naše boje, a u velikoj je mjeri digitalan i sa zvukom. Imamo i parnjaču JŽ33, nekada su to bile prave, velike, jugoslovenske poslijeratne logomotive koje pište i dime i koje svakako privlače pažnju – dodaje.

Interaktivnih punktova u kojima djeca mogu i sudjelovati, ima nekoliko.

– Imamo vlakove na tablete, a uskoro će za upotrebu biti spremne tri makete s pet tableta. Oni se mogu voziti na našoj terasi gdje se i polaže za malog strojovođu, to je i mjesto gdje se ulazi unutar makete, a u ponudi imamo i radionicu – rekao je Denac.

Vođenje po izložbi prilagođeno je dječjoj dobi, a izložbu su znala doći pogledati i djeca vrtićke dobi. S obzriom na cijeli program, od izložbe, radionice pa do polaganja za strojovođu, Denas otkriva koliko obitelji trebaju izdvojiti vremena za sve navedeno.

– Definitivno za sve treba od sat i pol do dva sata. Treba vremena da se sve polako obiđe, da djeca mogu sve isprobati što žele i da radionicu mogu odraditi kako treba. Na kraju nam je najbitnije da djeca od nas odu zadovoljna – rekao je.

Doznali smo i kako to izgleda kada djeca polažu za malog strojovođu.

– Na velikoj maketi djeca pokazuju kako se pokreće i zaustavlja vlak, diže palica i slično. Nije ništa komplicirano, ali simbolično da se djeca nagrade ako su pažljivo slušala kroz cijelu izložbu. Najbolji na kraju dobiju i diplomu za malog strojovođu – zaključuje Denac.

Razgovarali smo s dječacima koji su bili na izložbi i radionici te koji su, jasno, dobili diplomu za malog strojovođu.

– Svidjelo mi se sve što smo radili, posebno kako smo na tabletima mogli voziti vlakove – rekao je Petar.

– Svidjela mi se vožnja vlakom do izložbe jer smo do Virovitice išli vlakom. Svidjela mi se i sama izložba maketa vlakova, vožnja vlakom na tabletu te polaganje za malog strojovođu. Na kraju sam dobio diplomu – rekao je Lovro.

Diplomu je dobio i Jakov.

– Bilo mi je super na izložbi vlakova. Svidjeli su mi se tenkovi, vlakovi, mape i ostalo, a najviše mi se svidio DeLorean iz “Back to the future 3” – rekao je Jakov.

Jakov nam je i malo detaljnije ispričao što su oni sve to radili na radionici.

– Imali smo radionicu na kojoj smo radili maketu, a na maketi je bila napuštena pruga, ljudi, drveća, panjeva i ostalog. Ipak, najzanimljvije od svega mi je bilo kada sam vozio vlak na tabletu. Taj vlak je čak imao i kameru pa sam točno vidio gdje se vozi, išao je kroz tunel i to je jako lijepo izgledalo. Imao sam dojam kao da stvarno ja vozim vlak – dodaje.

Na kraju je naravno i za Jakova uslijedilo polaganje za malog strojovođu.

– Polagao sam za malog strojovođu i na kraju sam dobio diplomu – zaključuje Jakov.

Svaka čast malim strojovođama Jakovu, Lovri i Petru koji su se odlično zabavili u Virovitici, a ako i vi želite proći isto iskustvo, javite se Goranu Dencu na broj 098 172 9994. Inače, tijekom mjeseca izložba je otvorena subotom i nedjeljom od 17 do 20 sati.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!