HEP otkrio: Evo koliko je praznih stanova u Bjelovaru!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Novi val stanogradnje u Bjelovaru koju je započeo godinu-dvije prije pandemije koronavirusa i dalje ne jenjava. U užem, ali i širem gradskom centru i dalje se postavljaju dizalice, a katovi zgrada niču preko noći. Cijene kvadrata i dalje rastu i sada su negdje na dvije tisuće eura, unatoč tomu što je Hrvatska ušla u eurozonu pa se stanovi ne kupuju „kunama iz čarapa”.

Prema svemu sudeći, potražnja je i dalje veća od ponude, a jedno od pitanja koje se nameće jest – tko živi u svim tim silnim novogradnjama, odnosno živi li tko u njima u opće?
Odgovor na to pitanje nije jednostavno pronaći, ali službeni podaci Hrvatske elektroprivrede mogu dati određene smjernice.

Naime, pitali smo HEP koliko je na području Bjelovara kućanstava koja su priključena na mrežu, a potrošnja struje im je zanemariva.

„HEP ODS raspolaže podacima za čitavo Distribucijsko područje Elektru Bjelovar, koje obuhvaća šire područje gradova Bjelovar, Križevci i Grubišno polje.

Na cijelom distribucijskom području, od ukupno 47 tisuća obračunskih mjernih mjesta kupaca kategorije kućanstvo, na njih oko 7 tisuća (15 posto ukupnog broja) bilježi se zanemariva potrošnja električne energije. U navedenu skupinu ubrajaju se i objekti kao što su vikendice, napuštena seoska imanja i sl.”, odgovorili su iz HEP-a.

S obzirom da je tih 15-ak posto nešto niže od uobičajenog prosjeka, a na području Bjelovara, Križevaca i Grubišnog Polja sasvim sigurno postoji velik broj vikendica, a na žalost i sve više napuštenih seoskih imanja, za zaključiti je da ovo područje baš i ne obiluje praznim stanovima, dakle onima koji su kupljeni radi držanja i porasta vrijednosti u budućnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!