Bjelovarsko-bilogorska županija dobiva dom za nezbrinutu djecu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zahvaljujući inicijativi iz Hercegovca, Bjelovarsko-bilogorska županija uskoro bi trebala dobiti prvi dom za nezbrinutu djecu. Naime, Općina Hercegovac za tu je namjenu odlučila iskoristiti upravnu zgradu nekadašnjeg društvenog poduzeća Ratarstvo u samom središtu Općine koju je nedavno kupila na javnoj dražbi.

-Kao i druge ruralne sredine, i Hercegovac se bori s demografskim problemima i sve manjim brojem stanovnika pa smo počeli razmišljati kako iskoristiti novi prostor, a da to bude u službi poboljšanja demografske slike – pojašnjava hercegovčanski načelnik Boro Bašljan.

Tako se rodila ideja o otvaranju doma za djecu bez roditelja. Načelnik Bašljan ju je podijelio s bjelovarsko-bilogorskim županom Markom Marušićem koji ju je podržao. Prvi zajednički sastanak u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održan je već u proljeće ove godine i vrlo brzo je odlučeno kako će nositelj hvalevrijednog projekta u Hercegovcu biti Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik, poznatiji kao Dječji dom Lipik.

-Općina Hercegovac Domu će na 30 godina na korištenje dati zgradu Ratarstva te će oni ovdje ostvoriti svoju ispostavu. Takvu odluku još treba potvrditi Općinsko vijeće, nakon čega se potpisuje ugovor između Općine i Doma – kaže načelnik Bašljan, dodajući kako će sve troškove hercegovčanske ispostave snositi država, odnosno resorno ministarstvo. Prema prvim projekacijama, u domu bi se trebalo zaposliti između sedam i 11 osoba s područja općine.

-U domu bi pak moglo biti smješteno između 15 i 25 djece, a osim samog smještaja, tu će se provoditi i druge usluge za koje je registriran Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik. Na ovaj način našim ćemo sumještanima osigurati radna mjesta, a zahvaljujući dolasku djece, u našoj će školi možda biti spašeni i neki razredni odjeli – zaključuje Bašljan.

Dobra vijest je što je zgrada budućeg doma u jako dobrom stanju pa neće biti potrebna velika ulaganja za njezino privođenje svrsi. Stoga se u općini nadaju da bi prvi korisnici u nju mogli useliti već tijekom iduće godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!