U Daruvaru znaju kako hranom privući turiste

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Turistička zajednica Daruvar-Papuk, u suradnji s Gastronautima i ugostiteljskim objektima s područja grada već nešto duže od godinu dana provodi projekt 6-i elementi, a sve kako bi se Daruvar, kao turistička lokacija, postao viđeniji na gastronomskoj karti. U sklopu projekta nude se tri različita menija.

– Tu su “Jela koja jačaju imunitet” jer smo mi zdravstvena lokacija, zatim “Jela za sportaše” jer nam dolazi sve veći broj sportaša u destinaciju. Naravno, oni moraju paziti na svoju prehranu i na to kako što konzumiraju, zbog odličnih sportskih rezultata. Tu su i “Daruvarski parovi”, gdje smo spojili određena jela uz craft piva Pivovare Daruvar. No, osim piva, spojili smo hranu i s vinima, ali i drugim pićima daruvarskog kraja – pojašnjava Ivana Plažanin Vuković, direktorica turističke zajednice Daruvar Papuk.

– Cilj nam je da stvorimo priču oko naše zdravstvene destinacije i uz sve ove zdravstvene programe koje nude Daruvarske toplice već niz godina, da posjetitelji brinu o svom zdravlju i kroz hranu koju konzumiraju dok su u Daruvaru – kaže Plažanin Vuković i zahvaljuje se svim ugostiteljima na uključivanju i odličnoj suradnji jer je ovo odlična prilika za sljubljivanjem gastronomske ponude i tradicije.

Konstantno rade na tome da unaprijede čitav projekt.

– Ugostitelji su, sukladno mogućnostima i željama kako vide svoj ugostiteljski objekt, kreirali jelovnike. No, u suradnji sa stručnjacima koji su vodili edukacije i radionice, i s enolozima i pivarima su sljubljena određena vina i piva uz određena jela – pojašnjava.

Neka jela su sljubljena s craft pivima, vinima, likerima Pčelarstva Daruvar ili rakijama Wise Grus destilerije. Evo i nekoliko primjera.

– Imamo novi Fast food u centru grada, u kojem su za sportaše napravi tortilju, uz sve dodatke koji su potrebni za dobar sportski performans, a nazvali su ju sportilja. Neki su objekti uz “Jela koja jačaju imunitet” i “Daruvarske parove”, poput domaćeg gulaša s divljači iz daruvarskih šuma, spojili s pivom. Svi se trude oko “Jela za sportaše”, pa gotovo svi nude neke salate s proteinima. Restoran Daruvarskih toplica ima jela u sve tri teme, ali su dodali i vlastitu temu, odnosno kardiovaskularni meni – kaže i napominje da je cilj stvoriti jela koja će restorane spojiti s destinacijom.

U prvoj fazi projekta, odaziv građana bio je nešto slabiji, no u drugoj fazi u koju su uključena i jela za sportaše, čitava bi priča, uz jaču medijsku kampanju, trebala privući više pažnje građanima i turistima. Naime, u restoranima su se maksimalno informirali i planiraju to znanje dobiveno od kuhara, somelijera, nutricionista primjenjivati i aktivnije u svojim objektima. Ti su meniji dostupni cijele godine.

– Tiskani su i posebni jelovnici u sklopu projekta, a jela su rađena tako da imaju namjernice tijekom cijele godine – pojašnjava Plažanin Vuković i poziva sve da te jelovnike odnosno jela i potraže kada idući put uđu u neki od ugostiteljskih objekata u Daruvaru.

FOTO: Turistička zajednica Daruvar-Papuk


PODIJELI S PRIJATELJIMA!