Zatvara se Galerija “Barutana 1991.”: Grad Bjelovar ne želi nam produljiti ugovor

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT) koje godinama koristi gradski prostor za muzejski postav o Domovinskom ratu dobilo je dopis Grada Bjelovara o neproduljenju ugovora o korištenju Spomen doma “Barutana 1991.” Iz Društva su stoga poručili da će zbog toga u nedjelju, 26. studenog ove godine, zatvoriti Galeriju “Barutana 1991.”

Grad Bjelovar je, napominju, još 2017. godine zatražio da Društvo upravlja Spomen domom “Barutana 1991.”, sa zamolbom da članovi Društva neiskorišten prostor pretvore u muzejski postav. U praznim, nekorištenim prostorijama u kojima su zatečeni glodavci i prazne boce alkohola, brojni volonteri bez ikakve naknade izveli su suvremeni muzejski postav “Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar” kojeg je u samo prethodne dvije godine posjetilo posjetitelja, od čega je prodano 10 408 ulaznica, kupljenih isključivo dragovoljno.

U muzejskom postavu, napominju, izloženo je gotovo 1600 predmeta, a od 2022. muzejski je postav upisan u Registar javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj. Od 2019. godine djeluje i postav na otvorenom kojeg godišnje posjeti više od 30 000 posjetitelja.

Kamen spoticanja, smatraju u Društvu, bila je donacija gipsanog odljevka biste generala Petra Stipetića, djelo akademskog kipara Slavena Miličevića. Tu je bistu Društvo postavilo u Spomen dom Barutana 1991, zbog čega se pobunio Odbor za branitelje Grada Bjelovara i tražio da se bista ukloni jer general Stipetić nije direktno sudjelovao u zauzimanju bjelovarske vojarne.

Iz Društva napominju da su napravili kompromis i glineni odljevak postavili u drugi prostor, ali očito kompromis nije bio dovoljan.

„Izražavamo žaljene za ovakvim postupkom Grada Bjelovara, napose radi provedbe brojnih projekta, radi stvaranja ustanove i profesionalnog odnosa volontera i zaposlenika prema suvremenoj hrvatskoj povijesti, izražavamo žaljenje što će biti prekinuta provedba projekta “Stazom bjelovarsko-bilogorskih branitelja” koja je i ove godine trebala uključiti 600 učenika, ali poštujemo odluku gradonačelnika Daria Hrebaka i napuštamo Spomen dom “Barutana 1991.””, stoji u dopisu DOHVT-a od petka u kojemu napominju da Bjelovar ostaje bez jedne teško stečene ustanove koja je bila prepoznatljiva ne samo u tom gradu nego i šire, kao i sadržaja kojeg je posjetio zaista impozantan broj posjetitelja.

Za Galeriju “Barutana 1991.” budućnost nije neizvjesna jer, navode, više općina i gradova izrazilo želju da muzejski postav presele u njihove prostore ili se priključe radu već ustrojenih muzeja.

Gradonačelnik Dario Hrebak u kratkom razgovoru za Hinu kazao je kako je odluku o neproduljenju ugovora o korištenju Spomen doma „Barutana 1991.” donijelo Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za branitelje Grada Bjelovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!