[FOTO] Odjel s kojeg liječnici više ne odlaze prati svjetske trendove u liječenju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Osnovana prije pola stoljeća, bjelovarska ortopedija jučer je, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Bjelovarsko-bilogorske županije, proslavila 50. rođendan. Tijekom tog perioda liječnici i medicinsko osoblje ovog odjela pratili su najnovija dostignuća u svijetu ortopedije, a upravo zato danas mnogi pacijenti biraju Bjelovar kao mjesto na kojem će potražiti pomoć kada im je kvaliteta života narušena zbog problema lokomotornog sustava. Ono na što su posebno ponosni na ovom odjelu, ističe voditelj ovog odjela doktor Damir Mikulandra, je veliki pomak koji na napravljen u endoprotezama, posebice koljena.

Veliki pomaci

– To je nastavak na proteze kukova. U početku su proteze kukova bile cementirane, no taj cement je pokazao lošu kvalitetu. Nakon 10-ak godina od operacije jednostavno je počeo pucati i drobiti se što je dovodilo do nestabilnosti proteze. Upravo zato smo prešli na bescementne kukove koji su bitno trajniji pa čak i doživotni. Naša želja je da kada pacijentu ugradimo kuk, taj kuk traje do kraja života neovisno o dobi pacijenta. Sada smo krenuli u tom smjeru i s koljenom. Tu smo napravili velik iskorak, a prateći aktualnosti u svijetu ortopedije, vidimo da je to i svjetski trend – naglasio je povodom 50. godina ortopedije doktor Mikulandra dodajući kako je ortopedija kao grana medicine postigla izuzetno velik napredak u posljednjih 50 godina.

– Kada se sada okrenemo, teško je ne primijetiti koliko je ortopedija napredovala posljednjih 50 godina. Nekada se posao uglavnom svodio na konzervativu – fizikalnu terapiju, vježbanje, analgeziju i slično, a tek 10 posto pacijenata se operiralo. Sada je situacija potpuno obrnuta pa 99 posto pacijenata operiramo, a njih tek 1 posto ostavljamo na konzervativnom liječenju. Mi se uglavnom bavimo problemima lokomotornog sustava, a najveći dio su artroskopske operacije te ugrađivanje umjetnih kukova i koljena – kazao je Mikulandra otkrivši kako se na ovom odjelu bjelovarske bolnice godišnje izvede oko 430 operacija, a ono čemu se svi njegovi zaposlenici neizmjerno vesele u posljednje vrijeme je skorašnje preseljenje u novu zgradu Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar.

Ništa bez osoblja

– Sada se posebno veselimo preseljenju u novu zgradu gdje ćemo imati priliku liječiti u pacijente u prostoru primjerenom 21. stoljeću, a zahvate izvoditi u modernim operacijskim salama. Nova zgrada izgleda impresivno, a ondje ćemo imati priliku svim našim pacijentima pružiti bolju uslugu. No uz novi prostor, posebno nas veseli što nam osoblje u posljednje vrijeme ne odlazi jer bez osoblja zidovi ne znače ništa – naglasio je doktor Mikulandra, dok je doktor Boris Kirin pojasnio koliko pacijenta trenutno kroz dnevnu bolnicu prođe ovim odjelom.

– Svakoga dana ujutro pogledamo između 50 i 60 pacijenata, a popodne barem još toliko. Sve je više ortopedske problematike. S druge strane, imamo tri specijalista ortopeda, a četvrta kolegica je upravo na kraju specijalizacije. Imamo velik operativni program, puno pacijenata treba našu pomoć, no s ovim brojem ljudi, jednostavno ne možemo više raditi jer kvaliteta mora biti ispred kvantitete. Upravo će preseljenje u novu zgradu doprinijeti većoj kvaliteti usluge na našem odjelu jer će tim preseljenjem biti zadovoljeni neki svjetski kriteriji – naglasio je doktor Kirin.

Bolji uvjeti

Da je riječ o odjelu kojemu je preseljenje u novi prostor više nego potrebno istaknula je i ravnateljica bjelovarske bolnice Sanela Grbaš Bratković.

– Izuzetno mi je drago što se ovaj odjel uskoro seli u novu zgradu bolnice. Dobit će svoj prostor, medicinske sestre će dobiti pojačanje, a uz doktora Mikulandru i Kirina koji su stupovi ovog odjela, odjel sada ima i mlade liječničke snage. To su doktor Markovinović i doktorica Vukasović, a imamo i novu specijalizanticu. Dakle, ovo je odjel pred kojim je lijepa budućnost – kazala je doktorica Grbaš-Bratković.

Jubilarni rođendan bjelovarskoj ortopediji čestitao je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić zahvalivši svim njezinim djelatnicima na predanom radu.

-I naša ortopedija se uskoro selu u novu zgradu bolnice koja će po opremljenosti biti u rangu KBC-ova. Time smo ostvarili preduvjete da naši liječnici, medicinske sestre, kao i svi ostali zaposlenici imali što bolje uvjete rada, a svi pacijenti što bolje uvjete liječenja. Posebno me veseli što smo novu bolnicu, zahvaljujući potpori Vlade, uspjeli opremiti, a krajem godine nas očekuju i prve operacije u novom prostoru – poručio je župan Marušić osvrnuvši se i na izazove vezane uz nedostatak liječničkog kadra. Kao je kazao, na ovaj izazov nije ni Bjelovarsko-bilogorska županija, a upravo zato Županija osiguravamo mjere kako bi privukla i zadržala liječnike.

– Prošle godine je više liječnika došlo nego što je otišlo, a to svakako budi optimizam. Na nam je da stvorimo bolje uvjete života i rada, a nadam se da ćemo time privući što veći broj mladih liječnika i ostalog medicinskog osoblja u našu županiju – zaključio je Marušić.

 

 

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!