Bjelovarske harmonikašice Tara i Viktorija nižu nagrade na prestižnim natjecanjima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar, ima sjajne mlade harmonikašice koje su ponovno zasjale na harmonikašnoj sceni. Tara Zdunajić i Viktorija Plečić sudjelovale su na Svjetskom trofeju, natjecanju najvišeg ranga za harmoniku. Natjecanje organizira francuska organizacija Confédération Mondiale de l’Accordéon, s njihovim predsjednikom, priznatim harmonikašem, pedagogom Fredericom Deschampsom te potpredsjednikom, izuzetno nadarenim harmonikašem Raymondom Bodellom – renomirani Trophée Mondial De L’accordéon (Svjetski trofej harmonike).

U prvom krugu koji se održavao online, Tara je u kategoriji 1D, 10 godina i mlađi, osvojila drugu nagradu te sedmo mjesto dok je Viktorija u kategoriji 3, 12 godina i mlađi, osvojila također drugu nagradu te 12. mjesto. Djevojke su u poretku iza sebe ostavile i kineske natjecatelje koji su zadnjih nekoliko godina nadmoćni u svijetu glazbe te koji provode za naše pojmove nezamisliv broj sati dnevno u vježbanju instrumenta. Uspjeh je tim veći što je natjecanju pristupio velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta koji su na ovo natjecanje mogli pristupiti tek uz pozivnicu koju su dobili kao najbolji predstavnici svoje zemlje, a vezano uz dobnu kategoriju kojoj pripadaju. Na Svjetskom trofeju se natječu u čak pedesetak različitih kategorija, a u Ocjenjivačkom sudu je ove godine 130 članova priznatih pedagoga iz cijelog svijeta, tako da samo ocjenjivanje bude što tranparentnije i pravednije. Treba napomenuti kako niti jedan član međunarodnog suda ne smije ocjenjivati natjecatelje iz svoje zemlje, a dvije najviše i najniže ocjene se brišu pa je sam postupak demokratičniji i pravedniji prema natjecateljima.

– Harmoniku sviram već tri godine, a instrument mi se svidio od malena. S tri godine dobila sam od tate harmoniku i od tada ju sviram – kaže Viktorija.

– Jako mi se svidjela harmonika kada su nam je iz Glazbene škole došli predstaviti u prvom razredu – kaže Tara.

Viktorija i Tara s nama su podijelile i svoja iskustva s natjecanja.

– U svojoj kategoriji osvojila sam drugu nagradu, 12. mjesto. Na početku sam imala malu tremu, ali je na kraju sve dobro prošlo. I konkurencija je bila vrlo dobro, Kinezi pogotovo – rekla je Viktorija.

– Bila sam sedma u svojoj kategoriji. Također sam na početku bila malo nervozna, ali sve skupa mi nije bilo teško. S obzirom na to da je prvi krug natjecanja bio online, mama i ja smo gledali kako u Kini sviraju i bili su jako dobri – navodi Tara.

Ovo nije jedino natjecanje na kojemu su sudjelovale i briljirale.

– Bila sam ovo ljeto u Daruvaru gdje sam na Međunarodnom natjecanju osvojila drugu nagradu. Zatim sam u Novom Sadu osvojila prvu nagradu, a u Puli drugu nagradu. Sretna sam zbog svih nagrada i htjela bih nastaviti – rekla je Viktorija.

– Nastupala sam u Puli, Varaždinu, Daruvaru, Novom Sadu i u Virovitici na smotri. Ove godine sam u Varaždinu bila druga, a u Daruvaru prva – priča Tara.

Upitali smo djevojke koliko im je dugo trebalo da tako dobro usavrše vještine harmonike, ali i zašto bi taj instrument preporučile ostaloj djeci.

– Trebalo mi je nešto manje od godinu dana da naučim svirati harmoniku. Bilo je teško i naporno, no sve sam na kraju shvatila – kaže Viktorija.

– Preporučila bih djeci da probaju naučiti svirati harmoniku jer je to jako lijepi instrument koji lijepo zvuči. Nekome će ići teže, nekome lakše, ali vrijedi probati – poručuje Tara.

Tarinu mentorica bila je profesorica Marija Plentaj, a Viktorijin mentor profesor Zoran Maršić. Među članovima međunarodnog suda također se našla profesorica Marija Plentaj koja je i u narednim tjednima nastavila s ocjenjivanjem ostalih kategorija. Natjecanje traje ukupno pet tjedana.

FOTO: Glazbena škola Vatroslava Lisinskog

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!