Garešnica u samom vrhu u Hrvatskoj po odvajanju otpada. U Komunalac stigao novi kamion…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Garešnica je jedan od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji se može pohvaliti da njegovi građani mogu na kućnom pragu odvajati čak sedam vrsta otpada.

Uz postojeći komunalni otpad, papir, plastiku, glomazni i bio otpad, Garešničani će od sredine studenog moći odvajati staklo i metal. Zbog toga je garešnički Komunalac nabavio novi kamion koji je u Garešnicu stigao prošli tjedan. Novi kamion će omogućiti prikupljanje i pravilno odlaganje otpada.

-Ovo vozilo je nabavljamo iz razloga što krećemo u dodatno sortiranje reciklabilnog otpada na kućnom pragu. Znači uz ono što radimo već nekoliko godina, uz odvojeno prikupljanje papira, plastike, biootpada, glomaznog, uvodimo još dvije frakcije na kućnom pragu, odvajanje stakla i metala. Tako smo došli u sam vrh gradova koji odlažu praktički sedam frakcija otpada na kućnom pragu. To znači povećavanje učinkovitosti zbrinjavanja otpada, izdvajanja svih korisnih sirovina iz komunalnog otpada, da bi se što manje stavljalo u zelenu kantu, odnosno smanjenje komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište Johovača, kaže Dražen Bengez, direktor garešničkog Komunalca i dodaje.

Vozilo na najam

-Novonabavljeni kamion je 7,5 kubika zapremine. Njime će se moći odvoziti sve, od stakla, metala, plastike, papira. Riječ je o kamionu vrijednom 50 tisuća eura plus PDV, koji je uzet u najam na godinu dana. Nakon isteka najma u Komunalcu ga planiraju otkupiti. Manje i mobilno vozilo olakšat će prikupljanje otpada po gradskim ulicama. Građani Garešnice i dalje će imati mogućnost besplatnog samostalnog odvoza otpada u jedno od ovdašnja dva reciklažna dvorišta – kazao je direktor Bengeza koji dodaje da je u tijeku je podjela spremnika, odnosno vreća za staklo i metal.

-Prikupljanje ovih dviju frakcija kreće sredinom mjeseca (studenog), čime će se povećati učinkovitost sortiranja, a time i mogućnost reciklaže. Želja je da se na ovaj način smanje količine miješanog komunalnog otpada, ali i stvaranja divljih odlagališta – kazao je.

Najniže cijene

Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija bio je prisutan na primopredaji novog kamiona. Nije krio zadovoljstvo nabavom novog vozila te mogućnošću odvoza otpada s kućnog praga.

-To je ono što smo kroz godine najavljivali, da naši sugrađani imaju što kvalitetniji odvoz otpada s kućnog praga. Sada smo napravili i korak dalje. Sada će naši sugrađani imati mogućnost s kućnog praga odvesti i staklo i metal. Kada sve skupa sagledamo što se tiče odvoza otpada s kućnog praga možemo reći da naši sugrađani imaju velike mogućnosti plus dva reciklažna dvorišta. Želja nam je da odvoz otpada od kuća bude zaista na jednom visokom nivou čime se može pohvaliti jako malo gradova na području Republike Hrvatske, kazao je gradonačelnik Bilandžija.

Spomenimo da se Garešnica može pohvaliti i s jednom od najnižih cijena odvoza otpada u Hrvatskoj. U Komunalcu najavljuju nabavu još jednog kamiona.

(Siniša Slavinić, Bjelovarski list)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!