Provjerili smo imaju li bjelovarsko-bilogorski peradari razloga za zabrinutost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na farmi tovnih purana u Slavonskom Kobašu u Brodsko-posavskoj županiji pojavila se ptičja gripa, visokozarazna virusna bolest na koju su od domaće peradi najosjetljiviji kokoši i pure. Nije to ništa novo, ptičja gripa se pojavljuje svako toliko, ali ovo je prvi slučaj ove godine da je ona utvrđena kod domaće peradi. Hrvatska k tome nije jedina s potvrđenim slučajevima – evidentirani su u Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, a ptičja gripa je potvrđena čak i na Antarktiku gdje su ju najvjerojatnije donijele ptice selice iz Južne Amerike. Ipak, kako ptičja gripa više nije nepoznanica na područjima na kojima je srećom nema ne utječe na potražnju, pa tako ni bjelovarski proizvođač jaja Zdravko Horvat nema problema s prodajom jaja.

-Nemam problema što se toga tiče jer ljudi znaju da će dobiti sigurna i kvalitetna jaja. Ja sam pod veterinarskom kontrolom tako da sve mora biti sigurno – kaže Horvat koji bi mogao prodati i više jaja nego što ih njegove koke iznesu.

 

Zdravko Horvat

 

No, svjesni su uzgajivači da s ptičjom gripom nema šale jer gdje se pojavi sva perad na gospodarstvu mora biti eutanazirana. Iako bolest srećom nije stigla u Bjelovarsko-bilogorsku županiju i ovdašnji su uzgajivači peradi i proizvođači jaja morali prilagoditi način uzgoja, ističe novoračanski peradar Zdravko Demerac kojem je dnevna proizvodnja jaja od tisuću do tisuću i pol komada.

-Forsira se slobodan uzgoj što smo i prihvatili, ali kada se registrirate tako poanta je da su životinje vani i onda se pojavi ptičja gripa i ‘zatvaraj butigu’ – kaže Demerac.

Butiga mora biti zatvorena jer je na snazi uredba o obveznom držanju peradi u ograđenim prostorima što će reći da poljoprivrednici moraju biti spremni i na to.

-Uvijek mora seljak imati A, B i C rješenje, pa smo mi registrirali nešto što se zove podni uzgoj s ispustom. Našli smo rješenje da bismo mogli zadržati kontinuitet proizvodnje tako da mi poslijepodne puštamo koke van kada to vremenske i zdravstvene prilike dopuste – napominje Demerac.

 

Zdravko Demerac

 

Prilagoditi se tome morao i Horvat.

-Imam veliki voćnjak i povremeno sam kokoši puštao u voćnjak, a sada kada je ovakva situacija kakva je normalno da su zatvorene. Upozorila me i inspektorica da se toga moram pridržavati, a ja njene savjete slušam – ističe taj bjelovarski proizvođač jaja.

Ptičja gripa koja se pojavila je trenutno ipak manji problem koji muči peradare. Podbacio je urod kukuruza zbog čega će ulazni troškovi biti veći, a upravo je ta nepredvidljivost i najveći problem.

-Sad s tim bolestima, pa s nesređenim tržištem i s enormnim nedostatkom radne snage jer se na poljoprivredu neće i to su problemi – navodi Demerac.

Ljuti tog bjelovarskog poljoprivrednika i što po kljunu kako kaže ‘dobiju potporu nula, a svake godine moramo kupiti novo jato za koje ćemo mi mali izdvojiti do 17 tisuća eura’. I uz to se moraju ‘baktati sa silom administracije’.

-Ne znam zašto mi toliko administriramo, je li to samo alibi priča ili opravdavanje nečijeg radnog mjesta, ali ovo ne vodi apsolutno nikuda – nezadovoljan je Demerac.

No, siguran je Demerac da sadašnji zakoni vode u gospodarski suicid i nada se da ga pogurati neće ptičja gripa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!