Bjelovar dobiva diplomski studij sestrinstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Već sljedeće jeseni na Veleučilištu u Bjelovaru trebala bi se početi izvoditi nastava na stručnom diplomskom studiju sestrinstva. Kvota za upis ovog dvogodišnjeg programa bit će 60-ak studenata, a studiranje će biti moguće redovno i izvanredno. Velik je ovo korak je bjelovarsko Veleučilište čiji je dodiplomski studij sestrinstva od 2009. godine kada je oformljeno do danas završilo 1050 studenata čime su stekni naziv prvostupnika sestrinstva.

– Osnivanje diplomskog studija dio je strategije Veleučilišta, a ankete su pokazale da postoji velik broj zainteresiranih za osnivanje ovakve vrste studija. Veleučilište u suradnji s Gradom Bjelovarom ima plan započeti izvođenje diplomskog studija sestrinstva u jesen 2024. godine. Sada se nalazimo i blizu odluke da nam se odobri projekt gradnje studentskog doma, a to su svakako jako dobre vijesti za bjelovarsko Veleučilište. Ono je glavni stup nositelja razvoja modernog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća. Čak 97 posto studenata koji završe VUB u roku od tri mjeseca pronađe posao. Dakle, ovo nije ustanova koja stvara kadrove za burzu, već ih stvara za tržište rada – naglasio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Da je upravo sestrinstvo najbrojniji smjer bjelovarskog Veleučilišta kazala je dekanica Veleučilišta u Bjelovaru Zrinka Puharić.
– Veleučilište u Bjelovaru je krajem listopada ishodilo i završilo proces reakreditacije te dobilo pozitivno mišljenje za ustanovu i sve svoje studijske programe što je bio preduvjet za otvaranje novog studijskog programa. Sestrinstvo je naš najbrojniji smjer i prema anketi imamo jako puno studenata koji bi željeli nastaviti svoje obrazovanje na četvrtoj i petoj godini u našoj ustanovi – naglasila je dekanica Puharić.

Kolika je zainteresiranost studenata za ovaj smjer pokazale su spomenute ankete koje je predstavila prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru Tanja Badrov. Od 1050 završenih studenata, kazala je Badrov, njih 437 je poslalo povratnu informaciju.

-Njih 360 su naši završeni studenti. Ostali ili trenutno studiraju negdje drugdje ili su već završili diplomski studij. Anketa je pokazala je će 305 studenata upisati studij, a njih još 88 razmišlja o tome. To je naš bazen. Uglavnom dolaze iz Bjelovarsko-bilogorske županije, zatim s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a slijede Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i drugih županija – otkrila je Badrov dodajući kako su ankete pokazale kako su studenti bili izuzetno zadovoljni studiranjem dodiplomskom studiju sestrinstva.

Koliko je ovo važan korak za Veleučilište, ali i zdravstvenu skrb istaknula je Goranka Rafaj, voditeljica studija sestrinstva.
– Ovo je trenutak važan ne samo za našu instituciju, već i za budućnost zdravstvene skrbi i ulogu medicinskih sestara u njoj. Suvremeni kurikulum smo pažljivo oblikovali kako bismo odgovorili na izazove suvremenog zdravstva i potrebe naše zajednice – zaključila je Rafaj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!