[FOTO] Županijski manjinci izabrali novo vodstvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije dobila je svoje nove-stare čelne ljude. Na današnjoj konstituirajućoj sjednici za predsjednika je jednoglasno izabran Damir Malina, dok je za dopredsjednika također jednoglasno izabran Goran Đurđević.
– Nastavit ćemo tu gdje smo stali. Koordinacija jako dobro surađuje s našim vijećima i predstavnicima, ali ne ulazi u njihove ingerencije. Temeljni cilj Koordinacije je usuglašavati zajedničke interese svih manjina u našoj županiji na području kulture, obrazovanja, očuvanja jezika naših manjina, kao i suradnja manjina te suradnja s većinskim narodom. Svi mi se jako dobro osjećamo u našoj županiji. Stoga zahvaljujem Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na moralnoj, kao i materijalnoj potpori bez koje ne bismo mogli funkcionirati. Ovdje su nam uvijek otvorena vrata i hvala na tome – kazao je Malina zahvalivši svim članovima Koordinacije na ukazanom povjerenju. Nakon izbora svim okupljenima se obrati i zamjenik predsjednika Goran Đurđević podsjetivši kako je po broju nacionalnih manjina naša županija jedinstvena u Hrvatskoj.
-Osim toga, jedino Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Zagreb imaju Koordinaciju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Svaka od naših nacionalnih manjina ima svoje programe i projekte. Svi mi ovdje živimo, ovdje je naš dom – naglasio je Đurđević.

Da su nacionalne manjine bogatstvo još je jednom istaknuo bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.
– Na području naše županije žive pripadnici 21 od ukupno 22 nacionalne manjine koliko ih živi u Hrvatskoj. Bjelovarsko-bilogorska županija je zaista jedan primjer dobre prakse suživota naših nacionalnih manjina i Hrvata kao većinskog naroda. Veselim se budućoj suradnji, a vjerujem da ćemo u dogovoru i dalje razvijati planove – kazao je Marušić, dok je saborski zastupnik Vladimir Bilek naglasio kako Bjelovarsko-bilogorska županija ima mnoge posebnosti i različite mogućnosti za razvoj i suradnju.
-Tu svakako mislim i na suradnju s pripadnicima nacionalnih manjina, kao i na suradnju s matičnim državama nacionalnih manjina i to ne samo u smislu očuvanju kulture i jezika, već i buduće gospodarske suradnje – zaključio je Bilek.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!