Izglasan proračun! Evo što je u planu po pitanju komunalne infrastrukture za sljedeću godinu…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na 21. sjednici Gradskog vijeća većina vijećnika (13 za, 4 protiv) dignula je ruku za proračun za 2024. godinu koji iznosi 89 milijuna eura. Gradski vijećnici dali su i podršku programu građenja komunalne infrastrukture za 2024. godinu. 

Tako se za nerazvrstane ceste, za sljedeću godinu, planira izdvojiti 1.102.000.00 eura. 

Za izradu dokumentacije za izgradnju spojne ceste Bilogorska ulica – Istočna obilaznica osigurano 25 tisuća eura. Predmetna dionica je neophodna zbog izlaska iz poslovne zone Istok na istočnu obilaznicu čime bi se rasteretio promet kroz naselje uz Bilogorsku ulicu te samim time i kroz grad Bjelovar. Ukupna duljina dionice je oko 550m, a u sklopu projekta potrebno je predvidjeti i most preko Bjelovacke.

Isto toliko (25 tisuća eura) izdvojit će se i za dokumentaciju izgradnje produžetka Ulice 29. rujna. U tijeku je postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Dionica je ukupne duljine oko 200 m.

Nadalje, za izgradnja ceste i ostale infrastrukture u naselju Sjever I – drugi dio, FAZA I – dio, osigurano je 300 tisuća eura. Grad Bjelovar 2020. godine pokrenuo je rješavanje dokumentacije i rješavanje imovinsko pravnih odnosa koja se odnosi na izgradnju spoja Ul. M. J. Zagorke i izgradnje dijela cesta u naselju Sjever – sve prema UPU-u Sjever 1 – 2 dio, prvenstveno radi izrade projekta izgradnje Područne škole IV. osnovne škole. Projektna dokumentacija za izgradnju cesta i ostale infrastrukture je završena, izdana je građevinska dozvola te se očekuje raspisivanje javne nabave radi odabira izvođača, te početak izvođenja radova.

Također, za izgradnja ceste i ostale infrastrukture u naselju Sjever I – drugi dio, FAZA II – dio, osigurano je 250 tisuća eura. 

Nadalje, 500 tisuća eura osigurano je za rekonstrukciju spojne ceste Veliko Korenovo – Gudovac, dio. Grad Bjelovar u 2024. godini planira izgradnju dijela ceste sa svom komunalnom infrastrukturom u Zoni Korenovo za koju je proveden postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Izrađen je idejni projekt i ishođena lokacijska dozvola, te je u tijeku rješavanje imovinskopravnih odnosa i izrada glavnog projekta. Istovremeno, u tijeku je izrada glavnog projekta za predmetnu spojnu cestu između velikog Korenova i Gudovačke ceste. Cesta je duljine cca

2.500 m, nedovoljne je širine i dijelom je od nasutog kamenog materijala. Cesta nije zadovoljavajuće kvalitete i dimenzija s obzirom da će služiti za pristup poslovnoj zoni Korenovo u razdoblju dok se zona ne priključi na brzu cestu D12 Vrbovec-Bjelovar-Virovitica – Terezino Polje.

Što se tiče javnih zelenih površina, Grad Bjelovar izradio je prostorno programsku studiju s idejnim rješenjima parkova u Bjelovaru. Studijom su obuhvaćene tri lokacije zelenih površina u gradu Bjelovaru za koje su definirani sadržaji, odnosno teme, te su izrađena idejna rješenje krajobraznog uređenja za svaku pojedinu lokaciju. Kako bi Grad Bjelovar bio u mogućnosti aplicirati na pozive sufinancirane od EU potrebno je izraditi daljnju dokumentaciju koja će biti u fazi glavnih projekata/ ishođenih građevinskih dozvola. Također, u planu je izgradnja sportsko-rekreacijskog parka kraj novog nogometnog stadiona za koji je izrađen glavni projekt te je u fazi izdavanja građevinske dozvole. Sljedeći korak ka realizaciji predmetnog parka je osiguravanje sredstava u proračunu kako bismo aplicirali na pozive sufinancirane od strane EU za projekte koji su identificirani kroz Strategije zelene urbane obnove.

Svakako treba izdvojiti i izgradnju parkirališta u Ulici Brune Bušića te rekonstrukcija dječjih igrališta. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!